Foto: iStock

”Kan komma nya sätt för revisorerna att arbeta”

17 september, 2018

Hösten är full av aktiviteter inom XBRL-området, eller digital rapportering. Som revisor gäller det att hålla sig uppdaterad. 

Den elektroniska ingivningen av finansiella rapporter till ESMA blir obligatorisk för noterade bolag inom EU från 2020. Enligt Björn Rydberg, auktoriserad revisor på EY och ordförande i föreningen XBRL Sweden, är det hög tid att börja förbereda sig inför det redan nu.

– Två år är inte så långt bort. Det är en del som ska göras på företagen. Allt från att se till att de tekniska lösningarna ska hanteras till att förstå hur de interna processerna behöver anpassas till rapporteringen. Det är klart att det är viktigt att börja förbereda sig så snart som möjligt, säger Björn Rydberg.

Björn Rydberg. Foto: EY

4 oktober anordnar XBRL Sweden en konferensdag i Stockholm som bland annat ska fokusera på just den här frågan. ESMA kommer att ha representanter på plats. Med är även en finsk koncern som har varit med och gjort fälttester, samt ett svenskt företag som kommer att berätta om sina erfarenheter av att rapportera IFRS-redovisningen digitalt till SEC (Securities and Exchange Commission).

Något annat som har varit i fokus de senaste månaderna – och som ska uppmärksammas på konferensen – är det samnordiska projektet Nordic Smart Government, som även Balans har skrivit om tidigare. Hur kan man underlätta för företagarna och få dem att tänka annorlunda? Med digitaliseringens hjälp och med värdeskapande smarta processer är förhoppningen att myndigheterna framöver själva kan hämta och sammanställa information istället för att kräva in den.

– Nordic Smart Government hanterar och underlättar nästa generations myndighetsrapportring av finansiell data och ska byggas från kundernas eller företagens egna system. Framförallt mindre företag omfattas initialt. Jag tycker själv att det ska bli intressant att få ta del av hur det går med detta projekt, säger Björn Rydberg.

– Revisorerna måste hålla sig välinformerade vad gäller ESMA och Nordic Smart Government. I kölvattnet av de här projekten skulle det exempelvis kunna komma nya sätt för revisorerna att arbeta.

Intresserad av att veta mer om XBRL-konferensen? Kicka här.

Taggar: digital rapportering XBRL

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Upprop till revisorer:  ”Var inte så grå – skänk en slant”

12 december, 2018 Revisor från Göteborg uppmanar branschkollegor att öppna plånboken i juletid.

Grattis ARK till tio år

7 december, 2018 2008 öppnade FAR upp för auktoriserade redovis­ningskonsulter som medlemskategori. Balans söker upp två ursprungsmedlemmar.

”Det handlar om revision – inte liv och död”

6 december, 2018 Efter operation, cellgifter och strålning fick Lina Andersson ett nytt mål: starta egen revisionsbyrå.

Experten: 8 frågor och svar om stiftelser och K-regelverk

5 december, 2018 Kerstin Fagerberg svarar på frågor rörande stiftelsers tillämpning av regelverken.

”Våga vara dig själv”

3 december, 2018 I centrala Göte­borg arbetar Nathalie Trang på Bokio - där fokus är att se framåt.

Halmstadbyrå vinner internationellt pris: ”Började stamma”

30 november, 2018 Revisionskonsulterna med bas i Halmstad har vunnit The PAC Awards i San Diego.

 Upp