Foto: iStock

”Kan komma nya sätt för revisorerna att arbeta”

17 september, 2018

Hösten är full av aktiviteter inom XBRL-området, eller digital rapportering. Som revisor gäller det att hålla sig uppdaterad. 

Den elektroniska ingivningen av finansiella rapporter till ESMA blir obligatorisk för noterade bolag inom EU från 2020. Enligt Björn Rydberg, auktoriserad revisor på EY och ordförande i föreningen XBRL Sweden, är det hög tid att börja förbereda sig inför det redan nu.

– Två år är inte så långt bort. Det är en del som ska göras på företagen. Allt från att se till att de tekniska lösningarna ska hanteras till att förstå hur de interna processerna behöver anpassas till rapporteringen. Det är klart att det är viktigt att börja förbereda sig så snart som möjligt, säger Björn Rydberg.

Björn Rydberg. Foto: EY

4 oktober anordnar XBRL Sweden en konferensdag i Stockholm som bland annat ska fokusera på just den här frågan. ESMA kommer att ha representanter på plats. Med är även en finsk koncern som har varit med och gjort fälttester, samt ett svenskt företag som kommer att berätta om sina erfarenheter av att rapportera IFRS-redovisningen digitalt till SEC (Securities and Exchange Commission).

Något annat som har varit i fokus de senaste månaderna – och som ska uppmärksammas på konferensen – är det samnordiska projektet Nordic Smart Government, som även Balans har skrivit om tidigare. Hur kan man underlätta för företagarna och få dem att tänka annorlunda? Med digitaliseringens hjälp och med värdeskapande smarta processer är förhoppningen att myndigheterna framöver själva kan hämta och sammanställa information istället för att kräva in den.

– Nordic Smart Government hanterar och underlättar nästa generations myndighetsrapportring av finansiell data och ska byggas från kundernas eller företagens egna system. Framförallt mindre företag omfattas initialt. Jag tycker själv att det ska bli intressant att få ta del av hur det går med detta projekt, säger Björn Rydberg.

– Revisorerna måste hålla sig välinformerade vad gäller ESMA och Nordic Smart Government. I kölvattnet av de här projekten skulle det exempelvis kunna komma nya sätt för revisorerna att arbeta.

Intresserad av att veta mer om XBRL-konferensen? Kicka här.

Taggar: digital rapportering XBRL

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

14 februari, 2019 Nytt bakslag för många konsulter. 1 mars ändras sättet att redovisa momsen på Skatteverkets webb.

”Därför behövs en HQ-kommission”

14 februari, 2019 Carl Svernlöv om HQ-affären: ”Den centrala frågan är om FI verkligen hade fog för återkallelsen.”

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019 Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt.

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019 Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras i AGI-systemet.

Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

13 februari, 2019 Redovisningskonsulter och lönekonsulter har stött på problem när de använt Skatteverkets nya tjänst AGI.

Redovisningskonsulten som blev ekonomichef

12 februari, 2019 Ann-Sofie Kjellberg, tidigare auktoriserad redovisningskonsult på PwC/Aspia och FAR-aktiv, kan titulera sig ny ekonomichef på Mazars. 

 Upp