Foto: Adrian & Partners

”När kommer julkorten?”

3 december, 2016

Adrian & Partners har skickat fantasifulla julkort till sina kunder i 26 år. Nu berättar Helena Adrian om succégreppet.

Allt började 1990. Göteborgsbaserade revisionsbyrån Adrian & Partners skulle skicka julkort till kunderna och personalen ställde sig sedvanligt framför pärmarna på kontoret med tomteluvorna på sniskan. När julkorten väl anlände fick sig delägaren Helena Adrian en rejäl tankeställare.

– Jag tittade på bilden och tänkte: ”Gud vad tråkigt! Vi ser ut som revisorer – och inte bara revisorer utan tråkiga sådana!”, berättar hon för tidningenbalans.se.

Helena Adrian. Foto: Adrian & Partners

Helena Adrian. Foto: Adrian & Partners

Det blev starten för byråns hyperkreativa och färgsprakande julhälsningar som årligen börjar planeras tidig oktober och slutligen landar hos kunderna runt andra advent. Varje år med ett nytt tema.

Adrian & Partners medarbetare har exempelvis klätt ut sig till änglar, härjat i en uppbyggd turkisk miljö, agerat cirkusartister, krängt på sig medeltidsutstyrsel och dragit på charter – för att bara nämna några stilar och miljöer.

Hur reagerar kunderna?

– De är väldigt förväntansfulla varje år och många ringer och frågar när julkorten kommer. De tycker att det är så roligt. En av kunderna som vi har jobbat med sedan 1990 säger att man bara genom att titta på bilderna förstår att vi är en uthållig och uppfinningsrik byrå. Det tycker jag är väldigt fint beröm, säger Helena Adrian.

Revisionsbyrå åker på julcharter. Foto: Adrian & Partners

Revisionsbyrå åker på julcharter. Foto: Adrian & Partners

Hon har flera egna favoriter bland de senaste 26 årens fotograferingar. Uppställningen från 2004 när revisionsbyrån använde en riktig pytonorm som de hade hyrt från Universeum i Göteborg: ”det krävdes en massa tillstånd och vi var tvungna att ha en djurskötare med oss”, 1996 med badbaljan och all cellofan: ”många kunder var framme med förstoringsglaset, haha!” och 2010 då revisionsplikten avskaffades: ”det finns så många symboler i den bilden – som böcker som bränns på bål”.

– Framförallt berättar våra julkort att vi har kul på jobbet, vilket lockar ny personal. Vi visar också kunderna att revisorer inte måste vara beige och trista. Och när vi presenterar oss själva så kan vi ta fram bilderna. Ett sådant kort kan man ju använda fler gånger än bara kring jul.

En av Helena Adrians favoriter. Foto: Adrian & Partners

En av Helena Adrians julkortsfavoriter. Foto: Adrian & Partners

Årets tema då? Efter ett par sekunders tystnad avslöjar Helena Adrian vad det är, även om mottagarna i skrivande stund ännu inte har fått se det färdiga resultatet: Tema BB.

– Vi har flera medarbetare som har fått bebisar under 2016. Vi har också en medarbetare som har blivit auktoriserad revisor – det är ju min och Mats (Olsson – både delägarpartner och riktig partner, reds.anm.) bebis kan man säga!

– Sen har det funnits annat att spinna vidare på. Som de två stora bebisarna på andra sidan Atlanten som slagit varandra i huvudet med sina skallror, fortsätter den auktoriserade revisorn.

Viktigast i sammanhanget är ändå att få kunderna att dra på smilbanden.

– Vi hoppas att vi lyckas fånga lite av det som har hänt under det gångna året – och att våra kunder ska bli glada.

Taggar: revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

 Upp