iStock

Jobben i branschen som ger högst lön

20 februari, 2018

Lönen för revisorer och redovisningskonsulter stiger. Men yrkena är långt ifrån de ekonomjobb som ger bäst betalt. Och det skiljer i lön beroende på var i Sverige du jobbar. 

Nu har Civilekonomerna presenterat sin senaste lönestatistik. Siffrorna visar att medellönen för ekonomer klättrar till 52 911 kronor. En rekordhög summa.  

– Många av våra medlemmar kan välja och vraka mellan jobben. Det sätter förstås också sina spår på lönerna, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna.  

Ulrika Wallén, utredare Civilekonomerna. Foto: Jann Lipka.

Arbetsmarknaden för akademiskt utbildade ekonomer är urstark men skillnaderna i lön är stora beroende på titel. Tjänar bäst gör vd:ar/kommunchefer (109 682 kronor), CFO:er (91 074 kronor) och försäljningschefer (75 142 kronor).

På Civilekonomernas tio i topp-lista över bäst betalda ekonomjobb kommer redovisningschef på plats 9 (59 014 kronor) och managementkonsult (58 750 kronor). Men anställda i revisionsföretag hamnar utanför tio i topp-listan med en medellön på 39 698 kronor. 

Bäst betalda av Civilekonomernas medlemmar som är anställda på revisionsföretag är managementkonsulterna med en medellön på 59 702 kronor. De tjänar några tusenlappar mer i månaden än de auktoriserade revisorerna som har en medellön på 53 856 kronor. Auktoriserade redovisningskonsulter däremot har en medellön på 38 988 kronor i månaden. 

Att lönerna är olika beroende på var i landet man arbetar är ingen överraskning. En anställd på ett revisionsföretag i Storstockholm tjänar i medellön 42 772 kronor i månaden. Medellönen för en anställd på ett revisionsföretag i norra Sverige är 34 863 kronor.  

Enligt Civilekonomerna talar mycket för att efterfrågan på akademiskt utbildade ekonomer kommer att hålla i sig, vilket också betyder att löneutvecklingen kommer att vara fortsatt positiv. 

– Det gäller särskilt för dem som kommit en bit i karriären. SCB:s senare arbetskraftsbarometer visar att arbetsgivarna får allt svårare att rekrytera erfarna ekonomer, säger Ulrika Wallén. 

Civilekonomernas löneenkät genomfördes i december 2017.

Läs mer: Lönestatistik för revisionsbranschen

Taggar: lön lönekartlägning lönestatistik revision

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

  Om Agoy-affären: ”Roligt, efterlängtat och väntat”

  8 april, 2021 "Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox." Balans har samlat flera röster om affären.

  Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

  8 april, 2021 Fortnox köper 30 procent av molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. ”En struntsumma."

  Experten: 11 frågor och svar om kapitalförsäkring enligt K2 och K3

  6 april, 2021 Therese Hagström, redovisnings­specialist på Deloitte, reder ut vad som gäller.

  ”Kontrollanten och jag hade en bra dialog”

  31 mars, 2021 Jeanette Westerlund, Auktoriserad Lönekonsult FAR, blev kvalitetskontrollerad för första gången i höstas.

  Tänk på det här inför kvalitetskontroll lön

  30 mars, 2021 Är du Auktoriserad Lönekonsult FAR och ska bli kvalitetskontrollerad? Så kan du förbereda dig.

   Upp