Foto: iStock

Jobben i branschen som ger högst lön

20 februari, 2018

Lönen för revisorer och redovisningskonsulter stiger. Men yrkena är långt ifrån de ekonomjobb som ger bäst betalt. Och det skiljer i lön beroende på var i Sverige du jobbar. 

Nu har Civilekonomerna presenterat sin senaste lönestatistik. Siffrorna visar att medellönen för ekonomer klättrar till 52 911 kronor. En rekordhög summa.  

– Många av våra medlemmar kan välja och vraka mellan jobben. Det sätter förstås också sina spår på lönerna, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna.  

Ulrika Wallén, utredare Civilekonomerna. Foto: Jann Lipka.

Arbetsmarknaden för akademiskt utbildade ekonomer är urstark men skillnaderna i lön är stora beroende på titel. Tjänar bäst gör vd:ar/kommunchefer (109 682 kronor), CFO:er (91 074 kronor) och försäljningschefer (75 142 kronor).

På Civilekonomernas tio i topp-lista över bäst betalda ekonomjobb kommer redovisningschef på plats 9 (59 014 kronor) och managementkonsult (58 750 kronor). Men anställda i revisionsföretag hamnar utanför tio i topp-listan med en medellön på 39 698 kronor. 

Bäst betalda av Civilekonomernas medlemmar som är anställda på revisionsföretag är managementkonsulterna med en medellön på 59 702 kronor. De tjänar några tusenlappar mer i månaden än de auktoriserade revisorerna som har en medellön på 53 856 kronor. Auktoriserade redovisningskonsulter däremot har en medellön på 38 988 kronor i månaden. 

Att lönerna är olika beroende på var i landet man arbetar är ingen överraskning. En anställd på ett revisionsföretag i Storstockholm tjänar i medellön 42 772 kronor i månaden. Medellönen för en anställd på ett revisionsföretag i norra Sverige är 34 863 kronor.  

Enligt Civilekonomerna talar mycket för att efterfrågan på akademiskt utbildade ekonomer kommer att hålla i sig, vilket också betyder att löneutvecklingen kommer att vara fortsatt positiv. 

– Det gäller särskilt för dem som kommit en bit i karriären. SCB:s senare arbetskraftsbarometer visar att arbetsgivarna får allt svårare att rekrytera erfarna ekonomer, säger Ulrika Wallén. 

Civilekonomernas löneenkät genomfördes i december 2017.

Läs mer: Lönestatistik för revisionsbranschen

Taggar: lön lönekartlägning lönestatistik revision

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp