Foto: iStock

Jobben i branschen som ger högst lön

20 februari, 2018

Lönen för revisorer och redovisningskonsulter stiger. Men yrkena är långt ifrån de ekonomjobb som ger bäst betalt. Och det skiljer i lön beroende på var i Sverige du jobbar. 

Nu har Civilekonomerna presenterat sin senaste lönestatistik. Siffrorna visar att medellönen för ekonomer klättrar till 52 911 kronor. En rekordhög summa.  

– Många av våra medlemmar kan välja och vraka mellan jobben. Det sätter förstås också sina spår på lönerna, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna.  

Ulrika Wallén, utredare Civilekonomerna. Foto: Jann Lipka.

Arbetsmarknaden för akademiskt utbildade ekonomer är urstark men skillnaderna i lön är stora beroende på titel. Tjänar bäst gör vd:ar/kommunchefer (109 682 kronor), CFO:er (91 074 kronor) och försäljningschefer (75 142 kronor).

På Civilekonomernas tio i topp-lista över bäst betalda ekonomjobb kommer redovisningschef på plats 9 (59 014 kronor) och managementkonsult (58 750 kronor). Men anställda i revisionsföretag hamnar utanför tio i topp-listan med en medellön på 39 698 kronor. 

Bäst betalda av Civilekonomernas medlemmar som är anställda på revisionsföretag är managementkonsulterna med en medellön på 59 702 kronor. De tjänar några tusenlappar mer i månaden än de auktoriserade revisorerna som har en medellön på 53 856 kronor. Auktoriserade redovisningskonsulter däremot har en medellön på 38 988 kronor i månaden. 

Att lönerna är olika beroende på var i landet man arbetar är ingen överraskning. En anställd på ett revisionsföretag i Storstockholm tjänar i medellön 42 772 kronor i månaden. Medellönen för en anställd på ett revisionsföretag i norra Sverige är 34 863 kronor.  

Enligt Civilekonomerna talar mycket för att efterfrågan på akademiskt utbildade ekonomer kommer att hålla i sig, vilket också betyder att löneutvecklingen kommer att vara fortsatt positiv. 

– Det gäller särskilt för dem som kommit en bit i karriären. SCB:s senare arbetskraftsbarometer visar att arbetsgivarna får allt svårare att rekrytera erfarna ekonomer, säger Ulrika Wallén. 

Civilekonomernas löneenkät genomfördes i december 2017.

Läs mer: Lönestatistik för revisionsbranschen

Taggar: lön lönekartlägning lönestatistik revision

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Experten: 8 frågor och svar om semester och semesterlön

17 juni, 2019 Balans vänder sig till advokat Anneli Lönnborg för att få svar på frågor om semester.

Fika med Martin Hammarström: ”Fokuserar på affärerna, vinnare och förlorare”

11 juni, 2019 Revisionsvärlden har på tre år lyckats bli en etablerad nyhetskälla i revisions- och redovisningsbranschen.

”Komplex skatt lockade”

10 juni, 2019 Flexibelt jobb präglat av ständiga förändringar. Så beskri­ver Jörgen Graner på KPMG sitt arbete.

Högt i tak och låg prestige

7 juni, 2019 Balans hälsar på PrimeQ i Stockholm som erbjuder personalen största möjliga flexibilitet.

Timkravet för revisorer avskaffas

29 maj, 2019 I stället för att räkna timmar ska RI titta närmare på utbildning och erfarenhet.

Patrik Anderbro ny vd för KPMG

28 maj, 2019 Auktoriserade revisorn Patrik Anderbro blir ny vd för KPMG i Sverige.

 Upp