Foto: iStock

Jobben i branschen som ger högst lön

20 februari, 2018

Lönen för revisorer och redovisningskonsulter stiger. Men yrkena är långt ifrån de ekonomjobb som ger bäst betalt. Och det skiljer i lön beroende på var i Sverige du jobbar. 

Nu har Civilekonomerna presenterat sin senaste lönestatistik. Siffrorna visar att medellönen för ekonomer klättrar till 52 911 kronor. En rekordhög summa.  

– Många av våra medlemmar kan välja och vraka mellan jobben. Det sätter förstås också sina spår på lönerna, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna.  

Ulrika Wallén, utredare Civilekonomerna. Foto: Jann Lipka.

Arbetsmarknaden för akademiskt utbildade ekonomer är urstark men skillnaderna i lön är stora beroende på titel. Tjänar bäst gör vd:ar/kommunchefer (109 682 kronor), CFO:er (91 074 kronor) och försäljningschefer (75 142 kronor).

På Civilekonomernas tio i topp-lista över bäst betalda ekonomjobb kommer redovisningschef på plats 9 (59 014 kronor) och managementkonsult (58 750 kronor). Men anställda i revisionsföretag hamnar utanför tio i topp-listan med en medellön på 39 698 kronor. 

Bäst betalda av Civilekonomernas medlemmar som är anställda på revisionsföretag är managementkonsulterna med en medellön på 59 702 kronor. De tjänar några tusenlappar mer i månaden än de auktoriserade revisorerna som har en medellön på 53 856 kronor. Auktoriserade redovisningskonsulter däremot har en medellön på 38 988 kronor i månaden. 

Att lönerna är olika beroende på var i landet man arbetar är ingen överraskning. En anställd på ett revisionsföretag i Storstockholm tjänar i medellön 42 772 kronor i månaden. Medellönen för en anställd på ett revisionsföretag i norra Sverige är 34 863 kronor.  

Enligt Civilekonomerna talar mycket för att efterfrågan på akademiskt utbildade ekonomer kommer att hålla i sig, vilket också betyder att löneutvecklingen kommer att vara fortsatt positiv. 

– Det gäller särskilt för dem som kommit en bit i karriären. SCB:s senare arbetskraftsbarometer visar att arbetsgivarna får allt svårare att rekrytera erfarna ekonomer, säger Ulrika Wallén. 

Civilekonomernas löneenkät genomfördes i december 2017.

Läs mer: Lönestatistik för revisionsbranschen

Taggar: lön lönekartlägning lönestatistik revision

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Peter Dahllöf: ”Tänk brett i början”

10 september, 2019 Med nyfikenheten som kompass har Peter Dahllöf hittat fram till sin position.

”Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

9 september, 2019 Drygt två månader kvar till examensdatum för auktorisationssugna redovisningskonsulter. Balans ringer upp tentanden Fredrik Bäck.

Stefan Pärlhem – expert på god sed

6 september, 2019 Bokföringsnämndens chef Stefan Pärlhem driver utvecklingen av framtidens normgivning.

Experten reder ut: Immateriella tillgångar

3 september, 2019 Immateriella tillgångar är ett snårigt område med många fällor. Det ska du ha koll på.

Tre artiklar nominerade till CH Witts pris 2019

3 september, 2019 19 september koras vinnaren eller vinnarna i samband med FAR:s årsstämma.

Vågar ta nya roller

2 september, 2019 Emma Lindequist, auktoriserad revisor, och Maria Svensson, auktoriserad redovisnings­konsult, närmar sig varandra i sättet att arbeta.

 Upp