Jämställdhet – nu kliver näringslivet fram

Faktaruta

Panelen bestod av:
Moderator Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen
Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall
Günther Mårder, vd på Företagarna
Lars Weigl, country managing partner på EY Sverige.
Martin Ingvar, professor och överläkare på Karolinska Institutet

Här hittar du rapporten:

Kvinnor om jämställdhet och företagande

5 juli, 2016

Näringslivets män vill ta ökat ansvar för jämställda ledningsgrupper. Det framkom tydligt när EY ställde frågan till fyra vita män.

Seminariet med rubriken ”Vilka jämställdhetsinitiativ ger störst avkastning – dags att fokusera på männen” bjöd på en uppfriskande perspektivvändning när fyra framgångsrika män fick reflektera över sin roll för ökad jämställdhet.

– För mig var det en eye-opener när vi ordnade en utfrågning ”Ställ dina partners mot väggen” och en person frågade: ”Varför ser det ut såhär på scenen?” och jag inte förstod frågan. Vaddå, det är ju bara jättekompetenta personer på scenen. Problemet var att det bara var män, berättade Lars Weigl, country managing partner på EY Sverige.

För Günther Mårder, vd på Företagarna, skedde uppvaknandet när han började arbeta inom Aktiespararna. Enbart 25 procent av medlemmarna var kvinnor, vid en tidpunkt då kvinnorna redan var överrepresenterade på ekonomiutbildningarna på universitet och högskolor.

Hur kan man då lösa detta?

Martin Ingvar, professor och överläkare på Karolinska Institutet, menade att vissa konsultbranscher kanske inte borde vara så förvarnade över hur det ser ut:

– Stoppar man in hundra vita råttor varje år som man sedan låter arbeta ihjäl sig tills åttio procent har fallit ifrån ska man inte bli förvånad att de som blir kvar är män med en ganska robust social bakgrund, sa han.

Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall framhöll vikten av lyhördhet:

– Det är viktigt att som ledare också lyssna på dem som inte är så dominanta utan mer tillbakadragna. Att ha känsligheten för att alla runt bordet har varit med och gjort sin åsikt hörd, sa han.

Helt klart är näringslivets män villiga att se sin roll och ta sitt ansvar för jämställdhetsfrågan.

– Jag har inte belägg för detta, men rimligen är det så att talang är jämt fördelad mellan könen. Möjligheterna är ökänt fördelade, sa Gunther Mårder.

Men det är upp till bevis för näringslivets män. Sveriges kvinnor tror nämligen att det är politikerna som ska fixa jämställdheten åt dem. 67 procent anser att politikerna är främst ansvarig för att uppnå ett jämställt samhälle, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av EY. Enbart 39 procent av de tillfrågade kvinnorna ansåg att näringslivet har det främsta ansvaret.

Här finns nu ett slags omvänt förväntansgap som det gäller att näringslivet hanterar. Kanske ligger en del av lösningen i det som seminariets moderator Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, sa – att man (!) ska tänka en gång till innan man bjuder in till ännu en fotbollsmatch när det är dags för kundkväll.

Taggar: EY jämställdhet näringslivet

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp