Under coronakrisen har Pernilla Broberg märkt en ökad respekt för lönekonsulternas roll. Foto: Christian Gustavsson

”Jag vill sprida löneglädje”

Faktaruta

Namn: Pernilla Broberg.

Ålder: 48.

Yrke och byrå: Auktoriserad Lönekonsult FAR. Partner och med i ledningsgruppen för löneservice på Grant Thornton.

Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet. Recepti­onist på revisionsbyrå. Inredningsbutik på NK i Stockholm, fick där upp ögonen för lönefrågor. YH-utbildning Löneekonom på Frans Schartaus Han­delsinstitut. Arbete med lön och ekonomi på dåvarande DUKA. Lönekonsult på BTR. På Grant Thornton sedan 2010.

Familj: Man och barnen Pontus, 19, och Clara, 17. Två katter.

Bor: Radhus i Skälby, Järfäl­la, Stockholm.

Fritid: Älskar att resa när det är möjligt, särskilt Alperna på vintern och till den nya favoriten Florida. Gillar att åka slalom, um­gås med vänner och är en stor supporter av dotterns discodans.

Karriärtipset: Arbeta hårt, var ständigt nyfiken och engagerad. Låt saker få ta tid. Ha en gnutta mod och tänk att allt är möjligt.

29 januari, 2021

Efter en mångfacetterad karriär är Pernilla Broberg numera Auk­toriserad Lönekonsult FAR, med i ledningsgruppen för löneservice samt första partner inom lön på Grant Thornton i Sverige.

– Nu är jag en förebild för alla som arbetar med lön. Det här är ett kvitto på att vår yrkesroll är viktig. Det känns jätteroligt, säger Pernilla Broberg.

Under pandemin har hon märkt en ökad respekt och förståelse för det jobb lönemedarbetarna gör, där hennes och kollegornas expertkunskaper blivit allt mer eftersökta då frågor om krispaketen hamnat i deras knän.

– Jag vill sprida löneglädje! När jag började jobba med lön pratades det om den berömda ”knappen” och: ”Hur svårt kan det vara?” Men vi växer, det finns potential i löneaffären.

Första arbetet efter ekonomisk linje på gymnasiet var som recepti­onist på revisionsbyrå. Därefter tog Pernilla jobb på inredningsbutik på NK i Stockholm.

– Jag fastnade i personalfrågor, rekrytering och lönedelarna.

I samband med att de två barnen föddes påbörjade Pernilla en YH-utbildning för att bli löneekonom. Ett par olika konsultjobb avlöste varandra, tills en rekryteringsbyrå ringde och frågade om hon ville börja på – för henne då okända – Grant Thornton.

I elva år har karriären varit spikrak; lönekonsult, manager, gruppchef, med i ledningsgruppen för Löneaffä­ren och sedan 2019 är hon partner. Under tiden har hon också skaffat sig titeln Auktoriserad Lönekonsult FAR.

– Hösten 2014 upptäcktes att vår son hade en hjärntumör. Under två år genomgick familjen en otroligt tuff resa. Samtidigt vägrade sonen vara sjuk och gick till skolan, så då gjorde vi runtomkring samma sak. Jag kunde fokusera på kunderna, kollegorna och mitt jobb. I dag är vår son helt återställd.

– Jag blev tilltufsad, men påver­kades framförallt genom att min inställning blev: Allt är möjligt.

Läs mer: Fler porträtt och karriärtips på Balans webb här

Taggar: auktoriserad lönekonsult Grant Thornton min karriär

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp