iStock

”Jag hade inte blivit entreprenör om jag bara hade gjort som de sa i skolan”

3 juli, 2017

Hur kan politiker, myndigheter och näringsliv samarbeta och hitta långsiktiga lösningar för att fler ska kunna driva framgångsrika företag?

På måndagen i politikertunga Almedalen i Visby anordnade Grant Thornton ett seminarium med titeln ”Hur blir Sverige världens bästa entreprenörsland?”, med den underliggande frågeställningen: Hur kan politiker, myndigheter och näringsliv samarbeta och hitta långsiktiga lösningar för att fler ska kunna driva framgångsrika företag?

– Jag hade inte blivit entreprenör om jag bara hade gjort som de sa i skolan. Hur stimulerar man både ett ansvarstagande och ett fuck you i skolan? Hur kan man göra både och?, sa Lisa Lindström, vd Doberman Group.

Intensiva samtal på Entreprenörsdagen anordnad av Grant Thornton. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Hon efterfrågade också en flexibel utbildningspott.

– Vad har vi behov just nu? Så att man kan skaka fram utbildningspengar då det behövs.

– Vi skulle älska det!, sa Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).

Han fortsatte med att påminna att upphandlingar tar tid; ofta flera månader, ibland år.

Läs mer: Digitaliseringsexpert: Branschen måste bli proaktivt rådgivande

I dag anses det onödigt krångligt att starta och driva företag. Något panelen – som även bestod av Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson (M), Pernilla Henriksson Nyqvist, vd Platea och Tobias Lindfors, vd Student Consulting – diskuterade flitig medan Företagarnas vd Günther Mårder modererade samtalet.

Ett förslag som kom från Tobias Lindfors var att förbättra samarbetet mellan partierna.

– Entreprenörer behöver ett tryggare Sverige. Medelstora företag vågar inte expandera. Vi lever om var fjärde år. Ena året är det höjda sociala avgifter, andra året tvärtom. Jag skulle vilja se mer blocköverskridande samarbete, sa Tobias Lindfors.

– Det som kommer att revolutionera företagande är digitaliseringen. Man lämnar in uppgifter en gång som sprids mellan myndigheter, vilket leder till mindre tjafs. För tio år sen var Sverige i framkant när det gällde digitaliseringen, men inte längre. Digitalisera byråkratin!, sa Mikael Damberg.

Läs mer: Digitalisering och automatisering av revisionen – hur påverkas branschen?

Lisa Lindström ville också göra det enklare att bli delägare.

– Talang får man om man förtjänar det. Alla som jobbar hos oss får lov att bli delägare. Hur underlättar jag det för någon som ännu inte har köpt sin första lägenhet, men ändå vill bli delägare?

Måhända fanns inte alla just där och då. Men flera i publiken kunde notera att Mikael Damberg antecknade flitigt i sitt block.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Almedalen Eget företag småföretagare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp