Foto: BDO

IT-revision allt mer angeläget

31 augusti, 2020

Vad gör egentligen en IT-revisor? Och hur ser samarbetet ut med en finansiell revisor? Balans hör efter med Johanna Hylander, nyanställd IT-revisor på BDO i Göteborg.

Allt fler revisionsbyråer har anställda IT-revisorer i verksamheten. När Balans når Johanna Hylander har hon haft tjänsten i en vecka, den första i sitt slag som jobbar hundra procent med arbetsuppgifterna på BDO i Göteborg. Hon kan inte nog betona hur angeläget det är att satsa på IT-kompetens inom revision.

– Det har hänt så mycket med IT i alla typer av företag och verksamheter det sista årtiondet. Från början fungerade IT mer som ett stöd, nu har det blivit en del av verksamheten, säger Johanna Hylander.

Johanna Hylander. Foto: BDO

– Många arbetar i molnet och förväntas vara tillgängliga på ett helt annat sätt än tidigare. Och det kan leda till dataintrång på olika sätt, vilket i sin tur kan leda till att byråer och kunder kan förlora enorma mängder data och i värsta fall flera veckors arbete, fortsätter hon.

Johanna Hylanders arbetsuppgifter går bland annat ut på att ansvara för och leda IT-revisioner för byråns kunder, analysera risker kopplade till kunders IT-system och föreslå förbättringar samt leda kunskapsspridning internt på BDO tillsammans med byråns Chief Information Security ​Officer (CISO). Med andra ord blir hon länken mellan kundens IT-avdelning och byråns finansiella revisorer.

– Ofta behöver de finansiella revisorerna stöttning gällande IT och IT-revision, det vill säga att vi behöver se över kundernas IT-system tillsammans. Dessutom kan vi erbjuda IT-revisioner för de kunder där vi inte är finansiella revisioner och på sikt hoppas vi kunna erbjuda fler kunder ännu större IT-revisioner, säger Johanna Hylander.

Att ha ett genuint IT-intresse är ett måste i arbetet som IT-revisor. Likaså att vara medveten om de olika risker som finns i ett företags system och vad som händer när IT-säkerheten och IT-kontrollerna brister. Det kräver också en gedigen omvärldsbevakning, då det kommer nya innovativa sätt att göra intrång på.

Förutom arbetslivserfarenhet som IT-konsult har Johanna Hylander både ekonomistudier och jobb på ekonomiavdelning i bagaget. En fördel, menar hon, eftersom hon förstår de ekonomiska begreppen och revisionsuppdraget i stort.

Vad skulle du säga är IT-revisorns största utmaning i arbetet?
–  Som IT-revisor kan jag ju ha en del synpunkter. Det kan vara lite känsligt. Men kanske ska man inte ställa lika hårda krav på IT-säkerheten hos en kund som bara har några få anställda och där fler behöver komma åt känslig information, jämfört med ett stort bolag exempelvis. Det gäller att vara diplomatisk, svarar Johanna Hylander.

Läs mer: IT-revision: Ett hett och viktigt område i framtiden

Läs mer: Certifiering ger IT-revisorn en kvalitetsstämpel

Taggar: IT-kompetens IT-revision IT-revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp