iStock

IT-kompetens hett vid nyrekrytering

23 oktober, 2017

Teknisk kompetens med inriktning på IT. Det är vad revisionsbyråerna efterfrågar. Kandidaterna söker i sin tur efter ”det goda företaget”.

Efterfrågan på civilingenjörer och personer med annan teknikinriktad utbildning ökar hos Big 7. Knappast en överraskning för någon som hört talas om digitaliseringstrenden i samhället i stort. Företagen som är revisionsbyråernas kunder efterfrågar mer IT-revision, dataanalyser och stöd inom IT-säkerhet.

– Vi har historiskt rekryterat i princip 100 procent civilekonomer, nu går vi mot att söka fler med teknisk profil. Sakta bygger vi upp den kompetensen, säger Agneta Strandberg, HR- direktör på EY.

Anna Pontén, ansvarig för HR & Talent på Deloitte, säger att hennes företag anställt civilingenjörer sedan flera år men att behovet aldrig varit större än nu.

– Till exempel behöver våra kunder hjälp med att säkra att de följer den kommande dataskyddsförordningen, säger hon.

Läs mer: IT-kompetens och dataanalys viktigt för framtidens revisor

Anna Pontén och Agneta Strandberg. Foto: Andrea Turander

Om vi vänder på det, vad vill kandidaterna ha när de söker jobb? Företagskulturen och möjligheten att utvecklas är grundläggande, menar de HR-ansvariga som gärna lyfter fram sina satsningar på trivsel, mentorsprogram och kompetensutveckling.

Men frågor som ökar mest på intervjuerna rör sådant som hållbarhet och jämställdhet. Speciellt från studenter som letar sitt första jobb.

– Vi kan se att det nya som tas upp är ”det goda företaget”. Som möjligheten att jobba med volontärprojekt, säger Agneta Strandberg.

Marianne Sandén-Ljungberg, vd på Mazars, ser samma trend inom vad som lockar kandidater.

Marianne Sandén Ljungberg. Foto: Pressbild Mazars

– Vi får en hel del frågor som rör hållbarhet och andra CSR-frågor. Dels vill många jobba med uppdrag inom det området, dels är det viktigt att vi själva är ett hållbart företag, säger hon.

Jämställdhet är ett viktigt område för många.

– Är det lika löneutveckling för kvinnor och män – och hur är det att komma tillbaka efter föräldraledighet? Den typen av frågor blir allt vanligare, säger Marianne Sandén-Ljungberg.

Läs mer: Millennials: Vi vet vad vi vill!

Taggar: big 7 Millennials revisor

Text: Linda Vikström

redaktionen@tidningenbalans.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp