Getty Images

Inställt revisorsprov 23–24 november

19 november, 2020

Det blir inget revisorsprov i höst. På grund av de nya restriktionerna tvingas Revisorsinspektionen (RI) med kort varsel ställa in. ”Djupt bekymmersamt”, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

I höst skulle revisorsprovet på grund av pandemin för första gången hållas på tre orter samtidigt; Stockholm, Göteborg och Malmö 23–24 november.

Läs mer: Revisorsprovet på tre orter i höst

Nu ställs provet in helt och hållet, meddelar Revisorsinspektionen på webben. Det efter de nya striktare restriktionerna med ett maxtak på åtta personer som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, samt de skärpta allmänna råd som beslutats av Folkhälsomyndigheten för Region Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

”Revisorsinspektionen förstår att det finns en stor besvikelse bland de som ställt in sig på att skriva provet, som investerat mycket tid i förberedelser, och som beslutat sig för att ta det viktiga steget mot auktorisation”, skriver RI.

− Det är djupt bekymmersamt att provet ställs in med så kort varsel. Det är många som har lagt ner mycket tid på att förbereda sig och som nu tvingas vänta tills nästa provtillfälle. Dessutom finns det ett stort behov av fler auktoriserade revisorer så det här är bekymmersamt både för branschen och för näringslivet i stort, säger Karin Apelman, säger FAR:s generalsekreterare och VD.

Karin Apelman. Foto: Lieselotte van der Meijs

I dagsläget är det inte möjligt att genomföra provet utan att samtliga tentander befinner sig på samma plats på respektive ort. Enligt Revisorsinspektionens bedömning finns det inte heller förutsättningar för att flytta fram provet för de cirka 200 anmälda till ett senare datum. Nästa tillfälle att skriva provet blir i maj 2021.

Balans har noga följt turerna kring revisorproven i pandemins spår. Vårens examination som skulle ha hållits i maj flyttades till augusti. För att kunna hålla restriktionen om ett maxantal på 50 personen i samma lokal, spreds vid det tillfället tentanderna mellan Stockholmsmässan i Älvsjö och ett antal mindre rum på Garnisonen på Karlavägen.

I oktober kom det nedslående resultatet: Rekordfå hade klarat godkänt. Endast 45 procent, 36 personer av totalt 80 tentander, fick ett positivt besked och RI kunde inte utesluta att de låga siffrorna var en konsekvens av rådande läge.

Nu höjs röster för att RI ska påskynda processen med att slutföra en digitalisering av revisorsprovet.

Christer Petersson, handläggare på Revisorsinspektionen, har tidigare berättat för Balans att Revisorsinspektionen dragit igång ett projekt kring digital examen.

– Vi jobbar på att inom en snar framtid kunna erbjuda digitala prov. Varianten vi tänker oss går ut på att tentanderna lämnar in sina svar via en webbläsare, sa Christer Petersson i augusti.

Men än så länge dröjer lösningen. Och från FAR:s håll är signalerna tydliga.

– Diskussionen om ett digitalt prov har pågått ett tag och det borde vara möjligt att genomföra provet på distans helt digitalt. Nu behöver det arbetet prioriteras för att säkerställa att proven kan genomföras som planerat även under en fortsatt pandemi, säger Karin Apelman.

Läs mer: Luften går ut efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: auktoriserad revisor Corona examen FAR Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp