Institutet Mot Mutor

IMM uppdaterar Näringslivskoden: ”Korruptionsrisker finns i alla organisationer”

20 augusti, 2020

Aktörer i privat och offentlig sektor har länge tagit hjälp av Institutet Mot Mutors (IMM) självreglering. Nu uppdaterar institutet Näringslivskoden och ger den ett nytt namn – Kod mot korruption i näringslivet.  

I mitten av augusti lanserade Institutet Mot Mutor (IMM) den reviderade versionen av Näringslivskoden, som har funnits sedan 2012 och hjälper aktörer i privat och offentlig sektor i arbetet mot korruption och i frågor om hur förmåner ska hanteras.

– Korruption står i direkt motsatsförhållande till såväl sunda affärer som hela hållbarhetsagendan och arbetet mot korruption måste ständigt vara en prioriterad fråga. Korruptionsrisker finns i alla organisationer oavsett storlek och svenska företag är i hög utsträckning verksamma globalt på ur korruptionshänseende komplexa marknader, säger IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén på IMM:s webb.

Natali Engstam Phalén. Foto: Institutet Mot Mutor

Koden har uppdaterats både innehålls- och layoutmässigt – samt fått ett nytt namn. Den behåller visserligen sitt inarbetade smeknamn Näringslivskoden, men byter officiellt namn till Kod mot korruption i näringslivet. Det eftersom koden kompletterats med utökad vägledning om förebyggande åtgärder kring korruption samt i frågor om tredjepartshantering.

Reglerna i den nya versionen av koden kompletterar och förtydligar lagbestämmelserna om mutbrott, men tar framförallt fasta på en etisk standard, skriver IMM. Hela näringslivet omfattas av reglerna – och särskilt i relationen mellan näringslivet och offentlig sektor. Numera finns krav på företag att arbeta proaktivt mot korruption från ledningsnivå, genom bland annat utbildning, riskanalyser och visselblåsningssystem.

–  En stor utmaning för framförallt internationellt verksamma företag är hantering av mellanhänder, något som den uppdaterade koden ger efterfrågad vägledning kring, säger Natali Engstam Phalén.

Läs mer om nya Näringslivskoden och ladda ner den här

Taggar: antikorruption IMM korruption

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

  Godkänt på revisorsprovet: ”En milstolpe i karriären”

  24 februari, 2021 Mindre än två månader efter examination kom det efterlängtade beskedet: Godkänt på revisorsprovet!

  Stagnerade branschlöner under pandemin

  23 februari, 2021 Medarbetare har försvunnit ur statistiken, bonusar strukits och nyutexaminerade har svårt att komma in.

   Upp