Foto: Lieselotte van der Meijs

Hur ska digitala tjänster beskattas?

27 maj, 2019

Risk för dubbelbeskattning och skatt på digitala tjänster. Det var några av frågorna som diskuterades när IFA, International Fiscal Association, höll konferens.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, var en av deltagarna i konferensen som hölls i Warszawa, Polen.

Berätta – vad sa man på konferensen om skatt och digitalisering?

– Ämnet som diskuterade svar Digital economy: How will the untaxed be taxed, en provokativ och talande titel. I många företag är i stort sett allt digitaliserat från distribution och produktutveckling till kvalitetssäkring. Frågan berör alltså inte bara ett antal väl kända amerikanska tjänsteföretag, vilka många länder tycker undkommer bolagsskatt genom att ha rättigheter och plattformar i olika länder med låg skatt, eller med olika specialregler för att locka företagen till sig.

EU har inte lyckats enas om en skatt på digitala tjänster och OECD har nu fått uppgiften att lösa frågan. Vad händer nu?

– Det är tveksam om de klarar att navigera mellan olika intressen. I avvaktan på detta tar nu många länder frågan i egna händer och inför nationella lagstiftningar av olika slag. Härmed riskerar svenska bolag dubbel beskattning av vinsten, något som både revisorer och skattekonsulter bör uppmärksamma.

Hur ser man på delningsekonomin ur ett skatteperspektiv?

– Skatteuppbörd från den växande delningsekonomin och gig-ekonomin diskuterades. Det är tydligt att vi i Sverige står och stampar i denna fråga medan olika länder tar fram olika egna lösningar för att utveckla sysselsättningen i dessa nya näringar. Sektorn växer med 25 procent per år. Även här kan redovisningsbranschen spela en större roll i Sverige.

Taggar: Hans Peter Larsson skatt

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

De är nominerade till Årets framtidsbyrå 2019

23 augusti, 2019 15 kvalificerade byråer har blivit fem nominerade. Balans har listan.

Auktorisation leder till nöjdare kunder

21 augusti, 2019 Redovisningsbyråerna särskiljer sig med mycket höga kundbetyg, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Auktorisation leder till högre betyg.

EU:s revisionspaket utvärderat

14 augusti, 2019 Första slutsatser: Ökad konkurrens och mer dynamik inom branschen.

Professionella värden styr revisorer och konsulter

12 augusti, 2019 Karin Seger: Revisorer och redovisningskonsulter känner stort ansvar för att ge kunden rätt alternativ.

Passion gav lönsamhet

4 juli, 2019 Så blev Lamooi Accounting en av de mest lönsamma byråerna på ett par år.

Månadens medlem: Elias Alakir

1 juli, 2019 Elias Alakir är bland de yngsta auktorise­rade revisorerna i Sverige.

 Upp