Hållbara trender i ideella organisationer

Faktaruta

I panelen ingick:

Sara Nordbrand, Svenska kyrkan
Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen
Maria Arneng, Stiftelsen Läxhjälpen
Charlotte Boman, Hand in Hand
Markus Håkansson, Grant Thornton
Moderator för samtalet var Maria Tapio

5 juli, 2016

Hur kan den ideella sektorn och näringslivet samverka för en hållbar utveckling? Frågan var i fokus på Grant Thorntons välbesökta seminarium om hållbarhetstrender i ideella organisationer.

Grant Thornton är aktiva i Almedalen och deras seminarier lockar stor publik. På tisdagen stod ideella sektorn i fokus, och på agendan var hållbarhetsfrågan.

Diskussionen tog sikte på samverkan mellan den ideella sektorn och näringslivet och hur dessa gemensamt kan arbete för hållbar utveckling. Rädda Barnens Elisabeth Dahlin, från Svenska kyrkan, berättade om ett arbete som de startade redan 2008 tillsammans med det nordiska näringslivet med verksamhet i Kina för att stärka barns rättigheter och trygghet. Idag samlar samarbetet även flera stora kinesiska företag och hela verksamheten finns på plats i Kina.

Stiftelsen läxhjälpen fanns också med i panelen, och är en organisation som i princip är helt beroende av näringslivet. Syftet är att öka kunskapen hos barn och minska klyftorna, något som näringslivet i förlängningen har stor nytta av.

– Barn som inte utbildas blir en stor kostnad för samhället medan utbildade människor bidrar tillsamhället – något som enbart är en fördel för näringslivet, sa Maria Arneng, Stiftelsen läxhjälpen.

Markus Håkansson från Grant Thornton fick frågan vad revisorn kan bidra med i samverkan mellan ideella organisationer och näringslivet, och han menade att det inte är så stor skillnad mellan de olika associationsformerna utan att det handlar om att knyta ett varumärke till sitt eget och att de då måste ha samma värdegrund för att det ska göra nytta på riktigt.

Diskussionen handlade till stor del om den ”win win”-situation som kan skapas genom samarbete. Något alla panelisterna var överens om var att det inte ska handla att företagen ska skänka pengar för att stävja sitt dåliga samvete, utan om ett faktiskt samarbete som båda parter kan bidra till och dra nytta av.

 

Taggar: Grant Thornton hållbarhet ideella sektorn näringslivet

Text: Clara Hamrén

clara.hamren@far.se
 • ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

  Godkänt på revisorsprovet: ”En milstolpe i karriären”

  24 februari, 2021 Mindre än två månader efter examination kom det efterlängtade beskedet: Godkänt på revisorsprovet!

  Stagnerade branschlöner under pandemin

  23 februari, 2021 Medarbetare har försvunnit ur statistiken, bonusar strukits och nyutexaminerade har svårt att komma in.

   Upp