Foto: Anna Widd

Hallå där… Pernilla Lundqvist

17 april, 2020

Pernilla Lundqvist, ordförande i FAR:s policygrupp för redovisning, vill uppmärksamma frågor i redovisningen angående korttidsarbete.

FAR:s policygrupp i redovisning har genom Pernilla Lundqvist och Eva Törning skrivit en fördjupande text om de redovisningsmässiga effekterna angående korttidsarbete. Balans ringer upp Policygruppens ordförande Pernilla Lundqvist.

Varför skriver FAR:s policygrupp för redovisning den här fördjupningstexten?
– Det finns en uppsjö av redovisningsfrågor som aktualiserats under coronakrisen, som inte ställts på sin spets  eller aktualiserats innan. Staten genomför åtgärder för att rädda företagen, varav ett är att ge stöd för korttidsarbete. Det innebär kortfattat att bolag som har det svårt kan korttidspermittera sin personal, vilket betyder att de jobbar viss procent men får lön för mer än den tid de jobbar.

– Regeringens beslut innebär att företag kan erhålla statligt stöd för detta förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Samtidigt som de söker stöd för en viss månad ska de också göra bokslut, fast de inte vet inte om de kommer att få stöd eller inte. Då vill vi i FAR:s policygrupp för redovisning komma ut med en enad syn och ge stöttning av de här frågorna. Det är inte meningen att varje företag och medlem inom FAR ska fundera på dessa frågor själva.

Vad är det viktigaste att ta med sig från texten?
– Det är att ta ställning till tidpunkten för när det statliga bidraget ska redovisas.

Hur har diskussionerna i Policygruppen varit under coronakrisen?
– Vi har haft ordinarie och extrainsatta möten. Alla har visat stort engagemang i frågorna vilket tyder att frågorna är viktiga och finns ”hemma” hos både byråer och kunder. Men vi har inte bara pratat, utan det har varit ett forcerande arbete. Vi har också behövt sätta oss ned och skriva en artikel som den här så snabbt vi har kunnat. Texten riktar sig till alla företag som korttidspermitterat och söker bidrag från staten. Vi hoppas kunna bringa klarhet angående hur företagen ska tänka kring redovisningen i samband med detta.

Läs fördjupningsartikeln här: Frågor i redovisningen avseende korttidsarbete

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Taggar: Corona redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp