Anna Widd

Hallå där… Pernilla Lundqvist

17 april, 2020

Pernilla Lundqvist, ordförande i FAR:s policygrupp för redovisning, vill uppmärksamma frågor i redovisningen angående korttidsarbete.

FAR:s policygrupp i redovisning har genom Pernilla Lundqvist och Eva Törning skrivit en fördjupande text om de redovisningsmässiga effekterna angående korttidsarbete. Balans ringer upp Policygruppens ordförande Pernilla Lundqvist.

Varför skriver FAR:s policygrupp för redovisning den här fördjupningstexten?
– Det finns en uppsjö av redovisningsfrågor som aktualiserats under coronakrisen, som inte ställts på sin spets  eller aktualiserats innan. Staten genomför åtgärder för att rädda företagen, varav ett är att ge stöd för korttidsarbete. Det innebär kortfattat att bolag som har det svårt kan korttidspermittera sin personal, vilket betyder att de jobbar viss procent men får lön för mer än den tid de jobbar.

– Regeringens beslut innebär att företag kan erhålla statligt stöd för detta förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Samtidigt som de söker stöd för en viss månad ska de också göra bokslut, fast de inte vet inte om de kommer att få stöd eller inte. Då vill vi i FAR:s policygrupp för redovisning komma ut med en enad syn och ge stöttning av de här frågorna. Det är inte meningen att varje företag och medlem inom FAR ska fundera på dessa frågor själva.

Vad är det viktigaste att ta med sig från texten?
– Det är att ta ställning till tidpunkten för när det statliga bidraget ska redovisas.

Hur har diskussionerna i Policygruppen varit under coronakrisen?
– Vi har haft ordinarie och extrainsatta möten. Alla har visat stort engagemang i frågorna vilket tyder att frågorna är viktiga och finns ”hemma” hos både byråer och kunder. Men vi har inte bara pratat, utan det har varit ett forcerande arbete. Vi har också behövt sätta oss ned och skriva en artikel som den här så snabbt vi har kunnat. Texten riktar sig till alla företag som korttidspermitterat och söker bidrag från staten. Vi hoppas kunna bringa klarhet angående hur företagen ska tänka kring redovisningen i samband med detta.

Läs fördjupningsartikeln här: Frågor i redovisningen avseende korttidsarbete

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Taggar: Corona redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp