Foto: Kristofer Hedlund

Hallå där… Karin Apelman

28 februari, 2020

Balans får en pratstund med FAR:s generalsekreterare och vd Karin Apelman, som precis är hemkommen från New York och mötet med övriga medlemsorganisationer i International Federation of Accountants (IFAC).

Vilka punkter var mest intressanta under IFAC-mötet och varför?
– Årets tema var shaping the future, att skapa framtiden. Vi pratade om IFAC:s strategi, digitalisering, hållbarhet och young professionals, som fanns representerade via länk. Just de unga hade otroligt mycket driv, det var roligt! Det som gjorde mest intryck är att de har ett stort engagemang och en stark framtidstro. Det var också slående hur vi branschorganisationer från olika länder fokuserar på samma frågor, särskilt hållbarhet och digitalisering är frågor som berör alla.

Vad var viktigast för de unga?
– Jag blev väldigt inspirerad av de unga som var med digitalt. De var representanter från hela världen i olika paneler; från Storbritannien till Pakistan. Young professionals pratar mycket om att arbeta hållbart och digitalt. Detta är så självklart för dem. De lever och andas appar, video och AI. Vissa menade att de behövde ha en viss entreprenörsanda omkring sig. Andra ville uppfattas som en trusted advisor, en rådgivare man kan lita på. En del pratade också om att utbildningarna behöver anpassas till hur omvärlden ser ut.

– Det är spännande hur de nya och unga utmanar de äldres rutiner och arbetssätt. När de yngre får jobba med digitalisering och hållbarhet så vill de jobba i vår bransch. De vill skapa de framtida yrkesrollerna inom revision, redovisning, rådgivning, skatt och lön.

Hur kan FAR jobba utifrån det i relation till branschens attraktionskraft?
– Om vi kan visa att vi arbetar med hållbarhet och digitalisering på allvar, så kommer branschens attraktionskraft automatiskt att höjas. Väldigt många i vår bransch är ju mitt inne i digitala arbetssätt som innefattar robotisering och AI. Samtidigt får vi inte glömma att det går snabbt, vi måste vara på tårna hela tiden. Det här är en bransch som rör på sig och där vi alla kan göra skillnad. Det tror jag är viktigt för oss på FAR att förmedla.

Taggar: FAR hallå där... IFAC Karin Apelman

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp