Foto: FAR

Hallå där… Hans Peter Larsson – aktuell med fördjupningsartikeln ”Kapitalskatter post corona”

4 september, 2020

I en fördjupande artikel på Balans webb skriver Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, om kapitalskatter efter corona, en bred redogörelse kring de ekonomiska erfarenheter som gjorts under de senaste dryga 20 åren kring några centrala skatter på kapital och på kapitalavkastning.

”’There is no free lunch’ är en gammal sanning”, skriver du i inledningen av texten. Hur menar du?
 − Den som får något måste i slutändan betala tillbaka. Det vill säga, om näringslivet har fått en massa stöd under coronakrisen, även om stöden har varit avsedda för att trygga sysselsättning och välfärd, så kommer det att resas krav på ”återbetalning” i någon form. Då är det viktigt att vi lär av tidigare erfarenheter vad gäller arv, förmögenhet, gåva och 3:12-reglerna. Höjda skatter på dessa områden försämrar ekonomins funktionssätt. Det är slopandet och förbättringarna av 3:12 som ligger till grund för att vi har en sådan positiv start up-scen i Sverige i dag.

Vilka är dina viktigaste slutsatser i fördjupningen?
− Att arv, gåvor och förmögenhetsskatt har lett till en omfattande negativ skatteplanering. Att entreprenörer har flyttat ut ur landet och tagit med sitt kapital. Det har lett till icke företagsekonomiskt riktiga beslut. Man har tagit beslut om att minska skatten, men inte för företagets bästa. Det förlorar alla på i slutändan.

Vilka skattefrågor upptar annars din mesta tid just nu?
− Den obligatoriska upplysningsskyldigheten för skatterådgivare (DAC6) är en följetong. Samt alla tillfälliga skatteincitament som kommer efter corona, där reglarna behöver vara lätt tillämpbara för våra medlemmar.

− På lite längre sikt är det frågan om skatten på digitala tjänster. Samt hur den internationella hållbarhetstrenden inom skatt kommer att påverka Sverige. Den skatten har kommit mycket längre inom EU än vad den har gjort i Sverige. Det finns omfattande förslag för att minska företagens skatteplanering och få ökad transparens kring vilka skatter företag betalar.

Läs fördjupningen i sin helhet här: Kapitalskatter post corona

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor

Mer om skatt på Balans:

Läs mer: DAC6 ställer höga krav på företag och rådgivare

Läs mer: Skattefrågor i höst – det här är på gång

Läs mer: Skattefrågor under coronakrisen – det här sysselsätter storbyråerna

Taggar: Corona Hans Peter Larsson skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp