Foto: FAR

Hallå där… Hans Peter Larsson – aktuell med fördjupningsartikeln ”Kapitalskatter post corona”

4 september, 2020

I en fördjupande artikel på Balans webb skriver Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, om kapitalskatter efter corona, en bred redogörelse kring de ekonomiska erfarenheter som gjorts under de senaste dryga 20 åren kring några centrala skatter på kapital och på kapitalavkastning.

”’There is no free lunch’ är en gammal sanning”, skriver du i inledningen av texten. Hur menar du?
 − Den som får något måste i slutändan betala tillbaka. Det vill säga, om näringslivet har fått en massa stöd under coronakrisen, även om stöden har varit avsedda för att trygga sysselsättning och välfärd, så kommer det att resas krav på ”återbetalning” i någon form. Då är det viktigt att vi lär av tidigare erfarenheter vad gäller arv, förmögenhet, gåva och 3:12-reglerna. Höjda skatter på dessa områden försämrar ekonomins funktionssätt. Det är slopandet och förbättringarna av 3:12 som ligger till grund för att vi har en sådan positiv start up-scen i Sverige i dag.

Vilka är dina viktigaste slutsatser i fördjupningen?
− Att arv, gåvor och förmögenhetsskatt har lett till en omfattande negativ skatteplanering. Att entreprenörer har flyttat ut ur landet och tagit med sitt kapital. Det har lett till icke företagsekonomiskt riktiga beslut. Man har tagit beslut om att minska skatten, men inte för företagets bästa. Det förlorar alla på i slutändan.

Vilka skattefrågor upptar annars din mesta tid just nu?
− Den obligatoriska upplysningsskyldigheten för skatterådgivare (DAC6) är en följetong. Samt alla tillfälliga skatteincitament som kommer efter corona, där reglarna behöver vara lätt tillämpbara för våra medlemmar.

− På lite längre sikt är det frågan om skatten på digitala tjänster. Samt hur den internationella hållbarhetstrenden inom skatt kommer att påverka Sverige. Den skatten har kommit mycket längre inom EU än vad den har gjort i Sverige. Det finns omfattande förslag för att minska företagens skatteplanering och få ökad transparens kring vilka skatter företag betalar.

Läs fördjupningen i sin helhet här: Kapitalskatter post corona

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor

Mer om skatt på Balans:

Läs mer: DAC6 ställer höga krav på företag och rådgivare

Läs mer: Skattefrågor i höst – det här är på gång

Läs mer: Skattefrågor under coronakrisen – det här sysselsätter storbyråerna

Taggar: Corona DAC6 Hans Peter Larsson skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Rådgivning handlar om psykologi”               

  3 december, 2020 Revideco anlitar psykolog som ska hjälpa medarbetarna förstå rådgivningsbehovet hos kunderna.

  Revisorer måste bli vassare på penningtvättslagen

  2 december, 2020 I bekämpningen av penningtvättsbrott har revisorer en betydande roll. Men yrkesgruppen behöver bli bättre.

  ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

  2 december, 2020 En handbok för alla kontor och separata riskbedömningar. Baker Tillys arbete med penningtvättslagen ger frukt.

  Revisorsprovet genomförs januari 2021

  1 december, 2020 I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt.

  Fika med Mikael Fredstrand: ”Det ska vara kul att gå till jobbet”

  1 december, 2020 Sedan 1 oktober är Mikael Fredstrand ny VD för Mazars. Det här brinner han för.

   Upp