Karl Melander

”Ha inte för bråttom – så kan du gå långt”

Faktaruta

Martina Ronquist

Ålder: 38 år.

Bor: Född och uppvuxen på Gotland.

Familj: Man och två barn, föd­da 2010 och 2012.

Utbildning: Utbildad civilekonom på Gotlands högskola och Stockholms uni­versitet.

Yrke: Arbetat på Grant Thornton sedan 2006. Tog revisorsexamen 2016. Delägare och kontorschef sedan 2019.

5 mars, 2020

Hon var nära att hoppa av revisorsbanan men fick i stället en ny utmaning av sin chef. Det här är Martina Ronquists berättelse om hur förebilder, stöd från chefer och självledarskap tog henne hela vägen till delägarskap.

Som nybakad civilekonom sökte hon sig till Grant Thornton, som på den tiden hette Lindebergs, och har blivit kvar där sedan dess. Byråns expansion och tillväxtresa de senaste 15 åren har inte gett henne någon anledning att söka sig någon annanstans.

– Det har alltid funnits utvecklingsmöjligheter och utmaningar internt. Dessutom har det skett så stora förändringar i branschen de här åren att det aldrig har känts tråkigt eller monotont, säger Martina Ronquist på klingande gotländska.

Från dag ett har Martina Ronquist varit omgiven av starka kvinnliga chefer som dessutom varit delägare, vilket signalerat möjligheten att hon också skulle nå dit en dag. Däremot har hon velat göra saker i sin takt.

– Jag har aldrig haft bråttom utan det har varit viktigt för mig att ta det i min takt och jag har haft arbetsgivare som gett mig goda förutsättningar samtidigt som jag haft självledarskap, säger Martina Ronquist som inte missar en chans att tala om vikten av hållbart arbetsliv.

Efter första barnet flyttade familjen från Stockholm till Visby på Gotland, där Martina Ronquist är född och uppvuxen. Grant Thorntons nuvarande VD Anna Johnson var då kontorschef i Visby.

– En dag sa jag till Anna att jag inte trodde att revisorsyrket var något för mig. Jag har alltid strävat efter att komma så långt som möjligt men nu sa jag att jag inte visste vad jag ville.

Spädbarnsåren var över och det var dags för Martina Ronquist att skriva revisorsexamen. Men hon tvivlade på om det var värt det, hon visste hur krävande det var och vilken ansträngning som skulle krävas. Då föreslog Anna Johnson att Martina Ronquist skulle bli gruppchef för revision.

– Hon hittade vägar att utmana mig och samtidigt få mig att känna mig trygg.

Martina Ronquist. Tar en sak i taget. Foto: Karl Melander

Martina Ronquist hade inte trott att det skulle vara möjligt för någon som inte var auktoriserad att bli gruppledare för revisionsverksamheten, men genom Anna Johnsons idé fick hon upp ögonen för ledarskap vilket ledde till att hon så småningom formulerade målet att en dag bli kontorschef. Plötsligt ville hon även skriva revisorsprovet.

– Barnen var större och vi hade landat i familjelivet så då kände jag att jag skulle klara det här.

Det gjorde hon och det går inte att ta miste på glädjen i rösten när Martina Ronquist talar om den milstolpe i karriären som revisoresxamen är. Nu kunde hon skaffa egna kunder och börja bygga volym.

Ett par år senare erbjuds Martina Ronquist en plats på Grant Thorntons nya mentorprogram för kvinnor och kunde få sin stora förebild Monika Wannholm som bollplank.

– Det är verkligen ett privilegium att få ha en mentor som man ser upp till, som pushar en och hjälper en att prioritera. Det gav mig självförtroende och motivation och har vidgat mitt nätverk.

Plötsligt sa Martina Ronquists mentor att nu var det dags: ”Du är redo”.

I juni 2019 valdes Martina Ronquist in som salary partner. I september tog hon över som kontorschef i Visby och därmed blev hon fullvärdig delägare i Grant Thornton.

Balans jämställdhetsundersökning 2020:

Läs mer: Balans jämställdhetsundersökning 2020: Kurvan pekar uppåt

Läs mer: 7 tips för byråer som vill öka takten i sitt jämställdhetsarbete

Läs mer: 10 år med Balans jämställdhetsundersökning: Från retorik till affärskritisk fråga

Taggar: jämställdhet jämställdhetsundersökning

Text: Rakel Lennartsson

redaktionen@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp