Foto: Saerun Norén, Getty Images

Grant Thornton-vd:n efter domen: ”Viktigt att inte hamna i ett vakuum”

11 oktober, 2018

Processen mellan Grant Thornton och Troms Kraft pågick i flera år. Under hela perioden har man haft fokus på verksamheten trots att det fanns ett stort skadeståndshot. Det säger Grant Thornton-vd:n Anna Johnson i en intervju med Balans.

För drygt en vecka sedan kom domen som fick Grant Thornton att pusta ut. Svea hovrätt avslog Troms Kraft yrkade skadestånd om närmare två miljarder kronor. För Grant Thornton var domen en lättnad, och fem års processande över.

– Jag har inte varit med hela vägen, den tyngsta delen av processen var innan jag kom in i bilden som vd. När jag tog över efter Peter Bodin hade vi fått den första domen från tingsrätten och för oss var det en stor delseger, säger Anna Johnson, Grant Thorntons vd.

Det var 2016, och en 55 dagar lång huvudförhandling hade pågått i Stockholms tingsrätt. 8 juli föll domen där Grant Thornton och revisorn friades av tingsrätten, som konstaterade att revisorns revisioner i allt väsentligt varit förenlig med kravet på god revisionssed i de delar som varit relevanta för kravet på skadestånd.

– Vi har under lång tid varit övertygade om att motparten inte skulle kunna nå framgång med sin talan men det är naturligtvis en stor lättnad för oss och för vår revisor att domstolen går på vår linje, sa Lisbeth Larsson, Grant Thorntons dåvarande kommunikationschef, till Balans i samband med att domen kom.

Anna Johnson. Foto: Håkan Målbäck

Men hösten 2016 lämnade Troms Kraft in en överklagan till Svea hovrätt och processen fortsatte.

– Efter tingsrättsdomen kände vi oss mer trygga, men det har varit en balansgång. Processen har hela tiden funnits med i organisationen. Det som dock har genomsyrat vår verksamhet under hela tiden har varit att behålla fokus på vår verksamhet och den förändringsresa vi är på. Vi har stått fast vid vår vision och jobbat mot våra mål i affärsplanen, säger Anna Johnson.

Hon betonar vikten av att inte hamna i ett vakuum utan i stället ge full gas framåt, samtidigt som processen hanteras vid sidan om genom styrelsens arbete, information till partners och övriga medarbetare.

– Styrelsen har så klart haft full insyn i processen, det är den som jobbat med frågan och lagt ner åtskilliga timmar. Våra partners har löpande hållits informerade och när det gäller medarbetarna var informationsbehovet störst i början, fram till tingsrättsdomen kom. Sedan har vi förstås informerat internt inför hovrättsdomen, berättat när den skulle bli offentlig mm, säger hon.

Anna Johnson konstaterar att domen mest berör dem som styr och äger Grant Thornton, och att verksamheten rullat på som vanligt.

– Det är det som är viktigt, annars kan man hamna i en handlingsförlamning. Under tiden som det här har pågått har vi blivit utsedda till Sveriges bästa arbetsgivare, vi är bäst i branschen på jämställdhet och vi har nått flera av våra affärsmål.

En vecka innan domen föll var Grant Thornton på kickoff för sin nya affärsplan i Orsa. En ren tillfällighet, då domen från början skulle kommit i juni, men blev uppskjuten.

– Så här i efterhand blev det ju väldigt bra. Vi fick alla vara tillsammans i skogen och göra något annorlunda och samla kraft tillsammans. Målet var att förankra vår affärsplan och att fokusera på hållbarhet, säger Anna Johnson.

Läs mer: Grant Thornton frias av Svea hovrätt

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

14 februari, 2019 Nytt bakslag för många konsulter. 1 mars ändras sättet att redovisa momsen på Skatteverkets webb.

”Därför behövs en HQ-kommission”

14 februari, 2019 Carl Svernlöv om HQ-affären: ”Den centrala frågan är om FI verkligen hade fog för återkallelsen.”

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019 Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt.

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019 Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras i AGI-systemet.

Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

13 februari, 2019 Redovisningskonsulter och lönekonsulter har stött på problem när de använt Skatteverkets nya tjänst AGI.

Redovisningskonsulten som blev ekonomichef

12 februari, 2019 Ann-Sofie Kjellberg, tidigare auktoriserad redovisningskonsult på PwC/Aspia och FAR-aktiv, kan titulera sig ny ekonomichef på Mazars. 

 Upp