Foto: Saerun Norén, Getty Images

Grant Thornton-vd:n efter domen: ”Viktigt att inte hamna i ett vakuum”

11 oktober, 2018

Processen mellan Grant Thornton och Troms Kraft pågick i flera år. Under hela perioden har man haft fokus på verksamheten trots att det fanns ett stort skadeståndshot. Det säger Grant Thornton-vd:n Anna Johnson i en intervju med Balans.

För drygt en vecka sedan kom domen som fick Grant Thornton att pusta ut. Svea hovrätt avslog Troms Kraft yrkade skadestånd om närmare två miljarder kronor. För Grant Thornton var domen en lättnad, och fem års processande över.

– Jag har inte varit med hela vägen, den tyngsta delen av processen var innan jag kom in i bilden som vd. När jag tog över efter Peter Bodin hade vi fått den första domen från tingsrätten och för oss var det en stor delseger, säger Anna Johnson, Grant Thorntons vd.

Det var 2016, och en 55 dagar lång huvudförhandling hade pågått i Stockholms tingsrätt. 8 juli föll domen där Grant Thornton och revisorn friades av tingsrätten, som konstaterade att revisorns revisioner i allt väsentligt varit förenlig med kravet på god revisionssed i de delar som varit relevanta för kravet på skadestånd.

– Vi har under lång tid varit övertygade om att motparten inte skulle kunna nå framgång med sin talan men det är naturligtvis en stor lättnad för oss och för vår revisor att domstolen går på vår linje, sa Lisbeth Larsson, Grant Thorntons dåvarande kommunikationschef, till Balans i samband med att domen kom.

Anna Johnson. Foto: Håkan Målbäck

Men hösten 2016 lämnade Troms Kraft in en överklagan till Svea hovrätt och processen fortsatte.

– Efter tingsrättsdomen kände vi oss mer trygga, men det har varit en balansgång. Processen har hela tiden funnits med i organisationen. Det som dock har genomsyrat vår verksamhet under hela tiden har varit att behålla fokus på vår verksamhet och den förändringsresa vi är på. Vi har stått fast vid vår vision och jobbat mot våra mål i affärsplanen, säger Anna Johnson.

Hon betonar vikten av att inte hamna i ett vakuum utan i stället ge full gas framåt, samtidigt som processen hanteras vid sidan om genom styrelsens arbete, information till partners och övriga medarbetare.

– Styrelsen har så klart haft full insyn i processen, det är den som jobbat med frågan och lagt ner åtskilliga timmar. Våra partners har löpande hållits informerade och när det gäller medarbetarna var informationsbehovet störst i början, fram till tingsrättsdomen kom. Sedan har vi förstås informerat internt inför hovrättsdomen, berättat när den skulle bli offentlig mm, säger hon.

Anna Johnson konstaterar att domen mest berör dem som styr och äger Grant Thornton, och att verksamheten rullat på som vanligt.

– Det är det som är viktigt, annars kan man hamna i en handlingsförlamning. Under tiden som det här har pågått har vi blivit utsedda till Sveriges bästa arbetsgivare, vi är bäst i branschen på jämställdhet och vi har nått flera av våra affärsmål.

En vecka innan domen föll var Grant Thornton på kickoff för sin nya affärsplan i Orsa. En ren tillfällighet, då domen från början skulle kommit i juni, men blev uppskjuten.

– Så här i efterhand blev det ju väldigt bra. Vi fick alla vara tillsammans i skogen och göra något annorlunda och samla kraft tillsammans. Målet var att förankra vår affärsplan och att fokusera på hållbarhet, säger Anna Johnson.

Läs mer: Grant Thornton frias av Svea hovrätt

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Fika med Martin Hammarström: ”Fokuserar på affärerna, vinnare och förlorare”

11 juni, 2019 Revisionsvärlden har på tre år lyckats bli en etablerad nyhetskälla i revisions- och redovisningsbranschen.

”Komplex skatt lockade”

10 juni, 2019 Flexibelt jobb präglat av ständiga förändringar. Så beskri­ver Jörgen Graner på KPMG sitt arbete.

Högt i tak och låg prestige

7 juni, 2019 Balans hälsar på PrimeQ i Stockholm som erbjuder personalen största möjliga flexibilitet.

Timkravet för revisorer avskaffas

29 maj, 2019 I stället för att räkna timmar ska RI titta närmare på utbildning och erfarenhet.

Patrik Anderbro ny vd för KPMG

28 maj, 2019 Auktoriserade revisorn Patrik Anderbro blir ny vd för KPMG i Sverige.

Hur ska digitala tjänster beskattas?

27 maj, 2019 Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, kommenterar angående International Fiscal Associations konferens.

 Upp