Foto: Privat, iStock

Från nyanländ till Deloitte på två år

7 september, 2018

Hussam Al-Homsi flydde kriget och hamnade i Sverige för tre år sedan. I dag arbetar han på Deloitte i Stockholm.

Hussam Al-Homsi från Syrien är en av de tusentals personer som kom till Sverige under den stora flyktingvågen 2015. Med sig i bagaget hade han en MBA (Master of Business Administration) från Beirut. Han hade även arbetat med investeringar, aktier och fastigheter på så skilda platser som Dubai, Ryssland, Nigeria och Malaysia. Första stoppet i Sverige blev Göteborg, där han bodde med vänner till familjen.

– Jag började genast lära mig svenska och söka jobb. Under en period på sju månader, när jag väntade på att mina papper skulle bli klara, skickade jag hundratals ansökningar. När jag fick mina papper sökte jag ytterligare 300 jobb på två-tre månader. Jag fick inga svar, bara att de hade valt någon annan. Och jag fick inte heller någon feedback från arbetsgivarna, berättar Hussam Al-Homsi över telefon.

Hussam Al-Homsi. Foto: Privat

Till slut kom ett erbjudande; en obetald praktikplats på Microsoft som han tackade ja till. Men det som slutligen öppnade dörrar var en tio veckor lång intensivutbildning på Handelshögskolan i Stockholm som riktar sig till nyanlända akademiker och pågår under ett år. Där drillades han i management, svensk arbetskultur och fick göra arbetspraktik på svenska företag.

– Det bättrade på mitt CV så att min utbildning kunde bli mer giltig, säger Hussam Al-Homsi.

Under året på Handels arbetade han samtidigt på Sjätte AP-fonden – tills ett erbjudande kom från Deloitte i Stockholm. En chans som förmedlades via rekryteringsföretaget Novare Potential, vars affärsidé är att sammankoppla nyanlända akademiker med svenska företag.

– Vi träffar många kandidater varje vecka som har stort driv, höga ambitioner och specialkunskaper inom sitt yrke. Många har kommit väldigt långt med sin svenska. Men de har inget kontaktnät. Många av våra kandidater söker jättemånga jobb men kommer aldrig till en intervju, berättar Farzad Golchin, grundare och vd för Novare Potential.

– Samtidigt finns många företag som har stora behov av att anställa, men har svårt att hitta till de här kandidaterna. Det är där Novare Potential kommer in. Vi ser oss själva som en bro mellan nyanlända och företagen, fortsätter han.

Farzad Golchin. Foto: Pressbild

Rekryteringsfirman anställer personen det första året. Under dessa tolv månader får kandidaten en mentor, som fungerar som ett bollplank. Något som enligt Farzad Golchin är en stor trygghet för både kandidaten och det rekryterande företaget.

– Tveksamheter som företag eventuellt kan känna gentemot kandidaten i början, kanske i fråga om språk eller kulturen, det försvinner ganska snabbt har vi sett. Istället börjar företaget fokusera på kunskaperna och personen, säger Farzad Golchin.

Förutom Deloitte är även PwC en stor kund hos Novare Potential, berättar grundaren. Arbetsgivarna finns i hela landet. Medlandet är störst i Stockholm. Men förmedling sker exempelvis även i Växjö, Uppsala och Malmö.

– Till PwC har vi även rekryterat externa revisorer, som har jobbat på revisionsbyrå i ett annat land. Vad vi har lärt oss är att även om kandidaten har jobbat i ett annat land och alla regler inte är exakt likadana som i Sverige, går det snabbt för en person med rätt driv och rätt kompetens att tillföra stor nytta i företaget, fortsätter Farzad Golchin.

Läs mer: Nyanländ – och redan i branschen

Många nyanlända får aldrig chansen att komma till arbetsintervju. Foto: iStock

I augusti 2017, bara två år efter att Hussam Al-Homsi kom till Sverige, började han jobba på Deloitte som konsult med frågor inom digitalisering, automatisering och produktlansering. Under ett år var han anställd på Novare Potential och i augusti i år tog Deloitte över hans anställning.

– Jag är väletablerad här nu, säger Hussam Al-Homsi. Jag har ett bra jobb, en lägenhet och ett kontaktnät. På jobbet pratar jag bara svenska och det har hjälpt mig att förbättra mitt språk. Mitt nya liv är här.

– Människor i Sverige är mer välkomnande än vad många tror. Många öppnar inte upp sig i början för att de inte vill ta risker. Men man måste lära känna människorna. Man måste förbi första barriären.

Att företag förbiser den kunskap och kompetens som finns hos nyanlända är att göra Sverige en otjänst, säger Novare Potential-grundaren.

– Det här är en jätteviktig fråga för Sveriges tillväxt. Allt handlar om inställningen hos arbetsgivaren. Det finns ofta en osäkerhet i början. Men många blir förvånade när de märker hur mycket bra arbetskraft det finns där ute. Släpp bilden av att det bara är kompetens från Sverige som är den rätta, betonar Farzad Golchin.

I dag arbetar Hussam Al-Homsi på Deloitte. Foto: Privat, iStock

Hur skulle man kunna underlätta för nyanlända akademiker att komma snabbt in i arbetslivet? Hussam Al-Homsi tänker efter och svarar:

– En början är att företag anonymiserar ansökningar och CV. Då fokuserar man till 100 procent på kunskaper och meriter. Initiativ som kommer från Handels och Novare Potential gör det hela mer officiellt och underlättar vidare för den nyanlända arbetskraften att få jobb. Naturligtvis är det också bra att som nyanländ så snabbt som möjligt lära sig språket.

Läs mer: FAR utbildar nyanlända: ”En bra möjlighet för branschen att profilera sig”

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Månadens medlem: Jessika Andersson

15 november, 2018 Dubbla yrkesroller för motorfrälst Pite-bo. Hej Jessika Andersson, Revisionären!

Nöjda kunder ger fler kunder

13 november, 2018 På Revisionsbyrån i Kristianstad gäller kombinationen stort ansvar och mycket frihet. Balans hälsar på.

Fika med Maria Öhman: ”Företagsstyrelser bör ta in externa ledamöter”

9 november, 2018 Styrelsearbete blir allt mer attraktivt. Balans fikar med Styrelseakademien Sveriges vd Maria Öhman.

Svante Forsberg: ”Jag har förlöst sju barn”

8 november, 2018 Det var egentligen en slump att Svante Forsberg hamnade på Deloitte.

Därför flyr revisorsassistenter yrket

7 november, 2018 Så får man framtidens revisorer att återvända till branschen.

Toppbetyg för Balans – så tycker läsarna

5 november, 2018 Balans är väldigt uppskattad av FAR:s medlemmar. Mest intressanta är de yrkesrelaterade artiklarna.

 Upp