Foto: Gabriel Liljevall

Från nyanländ till Big 4

8 februari, 2019

Marwa Merjan lämna­de allt och flydde Syrien 2013. Hussam Al-Homsi – också han från Syrien – hade bott och arbetat i flera olika länder innan han kom till Sverige 2015. I dag är båda eta­blerade i Stockholm och jobbar inom Big 4.

När Hussam Al-Homsi kom till Sverige 2015 hade han en MBA (Master of Business Administration) från Beirut och erfarenhet av att arbeta med investeringar, aktier och fastigheter runt om i världen. Första stoppet i Sverige blev Göteborg, där han bodde med vänner till familjen.

Hans började genast lära sig svenska och söka jobb. Månaderna gick, medan Hussam Al-Homsi skickade hundratals ansökningar. Något han berättade för Balans i höstas:

– Jag fick inga svar, bara att de hade valt någon annan. Och jag fick inte heller någon feedback från arbetsgivarna.

Hussam Al-Homsi. Foto: Gabriel Liljevall

Läs mer: ”Vi hjälper nyanlända på deras språk”

Så småningom fick han en skjuts in i revisions- och rådgivningsbranschen, tack vare rekryteringsfirman Novare Potential. I augusti 2017, två år efter att Hussam Al-Homsi kom till Sverige, började han jobba på Deloitte som konsult med frågor inom digitalisering, automatisering och produktlansering. Under ett år var han anställd på Novare Potential, vars affärsidé är att sammankoppla nyanlända akademiker med svenska företag – och i augusti 2018 tog Deloitte över hans anställning fullt ut. I november tre månader senare bytte Hussam Al-Homsi byrå till KPMG, där han i dag arbetar med liknande uppgifter.

– Jag är väletablerad här nu. Jag har ett bra jobb, en lägenhet och ett kontaktnät. På jobbet pratar jag bara svenska och det har hjälpt mig att förbättra mitt språk. Mitt nya liv är här.

Men vägen dit var allt annat än spikrak.

Det började med en obetald praktikplats. Men det som verkligen öppnade dörrarna var en tio veckor lång intensivutbild­ning på Handelshögskolan i Stockholm som riktar sig till nyanlända akademiker och pågår under ett år. Samtidigt som han drillades i management, svensk arbetskultur och fick göra arbetsprak­tik, jobbade han på Sjätte AP-fon­den. Så kom erbjudandet från Deloitte i Stockholm, som alltså förmedlades av Novare Potential.

Rekryteringsfirman anställer personen det första året. Under dessa tolv månader får kandidaten en mentor, som fungerar som ett bollplank. Förutom Deloitte är även PwC en stor kund. Arbetsgivarna finns i hela landet. Medlandet är störst i Stockholm. Men förmedling sker exem­pelvis även i Växjö, Uppsala och Malmö.

Hussam Al-Homsi poängterar att det gäller att ha ett öppet sinne.

– Även om jag har fått börja om med mindre avancerade uppgifter har jag tackat ja och visat vad jag går för. Och sedan har jag fått bättre och mer utvecklande tjänster. Jag har varit öppen för möjligheterna. Och nät­verkat mycket. Det är verkligen viktigt att skaffa sig ett nätverk. Det räcker inte bara med att vara duktig på det du gör.

När Marwa Merjan var tvungen att fly Syrien i en gummibåt över Medelhavet hade hon precis tagit en kandidatexamen i företagsekonomi. Ar­betslivserfarenheten var liten men arbetsviljan stor.

Marwa Merjan. Foto: Gabriel Liljevall

Läs mer: ”Vi är en bro mellan företag och nyanlända”

Väl i Sverige bodde hon och maken i Eskilstuna i fyra år, hon födde en son, praktiserade på Folkbokföringen och pluggade svenska. Via Novare Potential fick hon ett erbjudande av PwC i Stockholm. Och tog det direkt. Så småningom gick flytten till Södertälje.

– När man har ett jobb kan man börja bygga upp sitt liv ordentligt. Visst var det lite svårt med språket i början. Men jag har fått jättebra stöd av Novare Potential och PwC. Jag har ut­vecklats på olika plan och utvecklas hela tiden, menar Marwa Merjan.

I dag har PwC Tax & Legal Services tagit över hennes anställning och dagarna består bland annat av administrativa sysslor inom fakturering, leverantörsfakturor, uppföljning av obetalda fakturor och resebokningar.

– Jag jobbar i internationella program och har även kundkontakt med PwC i andra länder. Det blir mycket koordination. Jag gillar att tänka i siffror, de roligaste arbetsuppgifterna är inom fakturering.

– Jag tycker att fler rekryteringsbolag borde ta tillvara på den nya arbetskraften som finns i Sverige, som har både utbildning och arbetslivs­erfarenhet. Ingen kommer att dö av att erbjuda provanställning. Min förhoppning är att fler arbetsgivare vågar ta emot nyanlända för ett integrerat samhälle och för en bättre framtid för oss alla, betonar Marwa Merjan.

Läs mer: Nyanländ – och redan i branschen

Läs mer: Från nyanländ till Deloitte på två år

Läs mer: FAR utbildar nyanlända: ”En bra möjlighet för branschen att profilera sig”

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Rådgivning handlar om psykologi”               

  3 december, 2020 Revideco anlitar psykolog som ska hjälpa medarbetarna förstå rådgivningsbehovet hos kunderna.

  Revisorer måste bli vassare på penningtvättslagen

  2 december, 2020 I bekämpningen av penningtvättsbrott har revisorer en betydande roll. Men yrkesgruppen behöver bli bättre.

  ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

  2 december, 2020 En handbok för alla kontor och separata riskbedömningar. Baker Tillys arbete med penningtvättslagen ger frukt.

  Revisorsprovet genomförs januari 2021

  1 december, 2020 I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt.

  Fika med Mikael Fredstrand: ”Det ska vara kul att gå till jobbet”

  1 december, 2020 Sedan 1 oktober är Mikael Fredstrand ny VD för Mazars. Det här brinner han för.

   Upp