Foto: Getty Images

Från enskild kvalitetskontroll till systemkontroll – så gör du

27 augusti, 2020

Det finns fördelar med att gå från enskild kvalitetskontroll av auktoriserade medarbetare till systemkontroll. RSM i Göteborg är en av byråerna som har ansökt om att byta.

Var sjätte år genomför FAR kvalitetskontroller av sina auktoriserade medlemmar och medlemsföretag. Dels för att upprätthålla att medlemmarna håller en hög standard enligt gällande regler, dels som ett stöd för medlemmarna i deras eget kvalitetsarbete.

För byråer med flera auktoriserade medlemmar kan det vara en fördel med systemkontroller. Det menar Hanna Karmebäck, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, på RSM i Göteborg tillika ansvarig för redovisningsavdelningens Reko- och kvalitetsarbete.

Hanna Karmebäck. Foto: RSM

– Hos oss är vi tretton auktoriserade redovisningskonsulter och det finns alltid några som ligger i urvalet för kvalitetskontroller varje höst i våra interna kvalitetskontroller. Vi ser en tidsvinst med att gå över till FAR:s systemkontroller. Vi vill också att FAR granskar våra system så att vi vet att vi håller måttet, säger Hanna Karmebäck.

Enskilda kontroller går ut på att FAR kontrollerar auktoriserade konsulter en och en. Medan systemkontroller innebär att en byrå som RSM i Göteborg har ett eget internt kvalitetskontrollsystem som kontrollerar alla sina auktoriserade konsulter– och det är detta interna system som FAR i sin tur kontrollerar.

RSM i Göteborg ansökte om att byta från enskilda kontroller till systemkontroller i våras. Nu under hösten blir det med andra ord skarpt läge.

– Jag tror och hoppas att vi är bra rustade. FAR har delat med sig av vad de använder för mallar när de gör kvalitetskontroller och vi använder samma mallar här. Vi har också kunnat bolla frågor med medlemsrådgivningen. Det vi har behövt lägga till är att skriva ner alla rutiner kring systemet, så att beskrivningen finns med i kvalitetshandboken, säger Hanna Karmebäck.

Tips till andra byråer som är sugna på att göra samma byte?
– Många av oss auktoriserade redovisningskonsulter har kanske redan varit med om enskilda kvalitetskontroller, vet vad som krävs och vad det går ut på. Har man de interna systemen och är ett par stycken auktoriserade på byrån, så varför inte? Och ju mer transparent man kan vara, desto mer hjälper vi alla varandra. Det tycker jag att FAR är bra på, avslutar Hanna Karmebäck.

Läs mer: Revisorer – tänk på det här inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Skatterådgivare – missa inte det här inför kvalitetskontrollen

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult kvalitetskontroll

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp