Getty Images

Från enskild kvalitetskontroll till systemkontroll – så gör du

27 augusti, 2020

Det finns fördelar med att gå från enskild kvalitetskontroll av auktoriserade medarbetare till systemkontroll. RSM i Göteborg är en av byråerna som har ansökt om att byta.

Var sjätte år genomför FAR kvalitetskontroller av sina auktoriserade medlemmar och medlemsföretag. Dels för att upprätthålla att medlemmarna håller en hög standard enligt gällande regler, dels som ett stöd för medlemmarna i deras eget kvalitetsarbete.

För byråer med flera auktoriserade medlemmar kan det vara en fördel med systemkontroller. Det menar Hanna Karmebäck, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, på RSM i Göteborg tillika ansvarig för redovisningsavdelningens Reko- och kvalitetsarbete.

Hanna Karmebäck. Foto: RSM

– Hos oss är vi tretton auktoriserade redovisningskonsulter och det finns alltid några som ligger i urvalet för kvalitetskontroller varje höst i våra interna kvalitetskontroller. Vi ser en tidsvinst med att gå över till FAR:s systemkontroller. Vi vill också att FAR granskar våra system så att vi vet att vi håller måttet, säger Hanna Karmebäck.

Enskilda kontroller går ut på att FAR kontrollerar auktoriserade konsulter en och en. Medan systemkontroller innebär att en byrå som RSM i Göteborg har ett eget internt kvalitetskontrollsystem som kontrollerar alla sina auktoriserade konsulter– och det är detta interna system som FAR i sin tur kontrollerar.

RSM i Göteborg ansökte om att byta från enskilda kontroller till systemkontroller i våras. Nu under hösten blir det med andra ord skarpt läge.

– Jag tror och hoppas att vi är bra rustade. FAR har delat med sig av vad de använder för mallar när de gör kvalitetskontroller och vi använder samma mallar här. Vi har också kunnat bolla frågor med medlemsrådgivningen. Det vi har behövt lägga till är att skriva ner alla rutiner kring systemet, så att beskrivningen finns med i kvalitetshandboken, säger Hanna Karmebäck.

Tips till andra byråer som är sugna på att göra samma byte?
– Många av oss auktoriserade redovisningskonsulter har kanske redan varit med om enskilda kvalitetskontroller, vet vad som krävs och vad det går ut på. Har man de interna systemen och är ett par stycken auktoriserade på byrån, så varför inte? Och ju mer transparent man kan vara, desto mer hjälper vi alla varandra. Det tycker jag att FAR är bra på, avslutar Hanna Karmebäck.

Läs mer: Revisorer – tänk på det här inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Skatterådgivare – missa inte det här inför kvalitetskontrollen

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult kvalitetskontroll

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp