Foto: Getty Images

Från enskild kvalitetskontroll till systemkontroll – så gör du

27 augusti, 2020

Det finns fördelar med att gå från enskild kvalitetskontroll av auktoriserade medarbetare till systemkontroll. RSM i Göteborg är en av byråerna som har ansökt om att byta.

Var sjätte år genomför FAR kvalitetskontroller av sina auktoriserade medlemmar och medlemsföretag. Dels för att upprätthålla att medlemmarna håller en hög standard enligt gällande regler, dels som ett stöd för medlemmarna i deras eget kvalitetsarbete.

För byråer med flera auktoriserade medlemmar kan det vara en fördel med systemkontroller. Det menar Hanna Karmebäck, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, på RSM i Göteborg tillika ansvarig för redovisningsavdelningens Reko- och kvalitetsarbete.

Hanna Karmebäck. Foto: RSM

– Hos oss är vi tretton auktoriserade redovisningskonsulter och det finns alltid några som ligger i urvalet för kvalitetskontroller varje höst i våra interna kvalitetskontroller. Vi ser en tidsvinst med att gå över till FAR:s systemkontroller. Vi vill också att FAR granskar våra system så att vi vet att vi håller måttet, säger Hanna Karmebäck.

Enskilda kontroller går ut på att FAR kontrollerar auktoriserade konsulter en och en. Medan systemkontroller innebär att en byrå som RSM i Göteborg har ett eget internt kvalitetskontrollsystem som kontrollerar alla sina auktoriserade konsulter– och det är detta interna system som FAR i sin tur kontrollerar.

RSM i Göteborg ansökte om att byta från enskilda kontroller till systemkontroller i våras. Nu under hösten blir det med andra ord skarpt läge.

– Jag tror och hoppas att vi är bra rustade. FAR har delat med sig av vad de använder för mallar när de gör kvalitetskontroller och vi använder samma mallar här. Vi har också kunnat bolla frågor med medlemsrådgivningen. Det vi har behövt lägga till är att skriva ner alla rutiner kring systemet, så att beskrivningen finns med i kvalitetshandboken, säger Hanna Karmebäck.

Tips till andra byråer som är sugna på att göra samma byte?
– Många av oss auktoriserade redovisningskonsulter har kanske redan varit med om enskilda kvalitetskontroller, vet vad som krävs och vad det går ut på. Har man de interna systemen och är ett par stycken auktoriserade på byrån, så varför inte? Och ju mer transparent man kan vara, desto mer hjälper vi alla varandra. Det tycker jag att FAR är bra på, avslutar Hanna Karmebäck.

Läs mer: Revisorer – tänk på det här inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Skatterådgivare – missa inte det här inför kvalitetskontrollen

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult kvalitetskontroll

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp