Fortsatt skyhögt förtroende för revisionsbranschen

Faktaruta

Svenskt Kvalitetsindex har mätt kundnöjdheten inom revisionsbranschen sedan 2007. Respondenterna svarar på frågor kring upplevelsen av sin revisionsbyrå och aktörerna erbjuder tjänster inom revision, skatterådgivning och redovisningstjänster. Intervjuerna har genomförts mars-april 2019. 1 671 intervjuer har genomförts.

13 maj, 2019

Förtroendet och kundnöjdheten i revisionsbranschen är fortsatt mycket stark jämfört med andra branscher. Och förväntningarna ökar. Det visar årets undersökning från Svensk Kvalitetsmätning (SKI). För tionde gången har BDO nöjdast kunder i branschen.

Revisionsbranschen har alltid åtnjutit högt förtroende. När SKI presenterar årets undersökning har kundnöjdheten ökat med +0,6 enheter jämfört med 2018 och har i år ett index på mycket höga 72,8. Nivån har varit jämn sedan 2010, med bara ett par smärre förändringar, något som förklaras med att förväntningarna på branschen ständigt legat högt.

– På så höga nivåer är det svårt att öka resultaten i stor utsträckning och utmaningen blir att lyckas bibehålla en redan stark kundnöjdhet genom att systematiskt arbeta med sin kundvård, vilket revisionsbranschen gör, säger Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex, i en kommentar.

Närmare 5 av 10 kunder anger att deras revisionsbolag är mycket djupt engagerade i deras verksamhet. Lika många uppger att deras revisionsbolag ger mycket tydliga råd och användbara lösningar.

Bäst i klassen är BDO, en topplacering de kan skryta om för tionde gången. I årets mätning får BDO indexet 77,3, det högsta värdet av alla revisionsbyråer och en förbättring från förra årets resultat på 76,3.

Malin Nilsson. Foto: Jenny Drakenlind

– Vi arbetar strukturerat med vår rekrytering för att anställa engagerade medarbetare som kan utvecklas och ha roligt på jobbet. En tionde förstaplats i SKI:s kundundersökning visar att vi lyckas, säger Malin Nilsson i ett utskick.

Men revisionsbranschen kan inte luta sig tillbaka. Dess roll i samhället kan komma att bli än mer bärande, enligt SKI som precis som BDO nämner medarbetarnas roll. För att revisionsbranschen även fortsättningsvis ska lyckas behålla den skyhöga nivån behöver medarbetarna uppfattas som pålitliga och med kundens bästa i fokus.

– Detta ställer höga krav på branschens image och dimensioner som trovärdighet, omtänksamhet och samhällsengagemang samt produktkvaliteten som naturligt är starkt kopplad till medarbetarna, säger Johan Parmler.

I undersökningen framgår att utvecklingspotential finns i att att branschen måste bli bättre på att följa upp och säkerställa att de råd och rekommendationer man ger verkligen leder till handling och konkreta effektiviseringsmöjligheter för kunderna.

Läs mer: Svenskt kvalitetsindex – Revisionsbranschen 2019 

Topplista

BDO: 77,3

Övriga 74,9

Mazars: 74,7

Grant Thornton, 74,3

KPMG: 74,3

PwC: 73,4

EY: 72,3

Deloitte: 66,1

Branschsnitt: 72,8

Taggar: Svenskt Kvalitetsindex

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Annons

Först ut med separata uppladdningar

19 februari, 2020 Nu har de första årsredovisningarna och revisionsberättelserna lämnats in till Bolagsverket via separata filer.

Äntligen Auktoriserad Redovisningskonsult FAR: ”Lättnad att få resulta­tet”

17 februari, 2020 Auktoriserad Redo­visningskonsult FAR. Balans har följt Fredrik Bäck från förberedelsekurs till tentamen.

Digital revisionsberättelse separat – flera programvaruleverantörer godkända

14 februari, 2020 Tre programvaruleverantörer erbjuder uppladdning av årsredovisningen och revisionsberättelsen från separata filer - fler på ingång.

Ägarna till Adrian & Partners lämnar – blir revisionskonsulter

13 februari, 2020 Nu ska Helena Adrian och Mats Olsson skapa sig en ny karriär som fristående revisionskonsulter.

Premiär för Karin Direkt

11 februari, 2020 Karin Apelman startar Karin Direkt - ny kommunikationskanal där hon kommenterar aktuella branschfrågor.

Sandra Törnblad den yngsta som klarat revisorsprovet: ”Fortfarande lite overkligt”

10 februari, 2020 Sandra Törnblad från Dillon i Malmö bland de 49 procenten som klarade senaste revisorsprovet.

 Upp