Foto: iStock

De blev årets första auktoriserade skatterådgivare

24 januari, 2018

Auktoriserade skatterådgivare = check! FAR:s första auktorisationsprov för skatterådgivare 2018 har genomförts. Fem av sju fick godkänt.

Sju skatterådgivare gjorde FAR:s auktorisationsprov 23 januari, varav fem fick godkänt. Av dessa kommer tre från KPMG, en från PwC och en från Grant Thornton.

– Vi har höjt kraven för godkännande. Alla är väldigt pålästa när de kommer hit och gör provet. Då har vi nått målet, att tentanderna ska ta till sig regelverket och beteendet, säger Peter Linder, ordförande i auktorisationsnämnden.

Peter Linder – KPMG. Foto: Rakel Lennartsson

Något Peter Linder har uppmärksammat under senare auktorisationstillfällen är att fler skatterådgivare som är seniora i sin yrkesroll gör provet.

– Min uppfattning är att yrkesmässigt seniora personer genomför provet för att byråerna gärna vill att de ska bli auktoriserade. Jag tycker givetvis att det är bra att byråerna ställer upp på det här och att de lyfter auktorisationen till en företeelse på marknaden för skatterådgivare.

En av förutsättningarna för auktorisationen är att man först går FAR:s etikkurs. Själva tentamenstillfället går ut på att skatterådgivarna sitter var för sig i 1 – 1,5 timme timme och löser två praktiska case muntligt. Det de ska fånga upp och identifiera är exempelvis oberoende, tystnadsplikt och penningtvätt; centrala områden när det gäller skatterådgivarnas etiknivå.

Efter provet diskuterar respektive tentand casen med två ur auktorisationsnämnden i ytterligare någon timme. Därefter har auktorisationsnämnden ett möte för att gå igenom hur tentanderna har tacklat frågorna och om kriterierna har uppfyllts.

– Inriktningen på verksamheten har förändrats. Vi säljer inte skatteupplägg. Väldigt mycket av det vi skattrådgivare gör går ut på att kunderna följer de regelsystem som finns och tillämpar dem rätt. Det är numera en väsentlig del av yrkesrollen och det är det vi vill att auktorisationen ska stå för, säger auktorisationsnämndens ordförande.

Filosofin bakom auktorisationen är att yrkesrollen ska stå för något på marknaden. Speciell i tider där det i samhällsdebatten diskuteras seriös skatterådgivning.

– Marknaden kommer att efterfråga de auktoriserade skatterådgivarna, det är vår målsättning, avslutar Peter Linder.

De blev godkända på skatterådgivarnas auktorisationsprov 23 januari 2018:

Henrik Ohlin, KPMG

Pontus Fornell, KPMG

Jenny Ann Lagergren, KPMG

Knut Fogelfors, PwC

Maria Bergenmo, Grant Thornton

Läs mer : De klarade skatterådgivarnas auktorisationsprov (juni 2017)

Taggar: auktoriserad skatterådgivare FAR

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Fika med Jan Söderqvist: Byråer behöver rusta för ökad efterfrågan på rådgivning

4 juni, 2020 Coronakrisen har lett till ett massivt sug efter rådgivning. Balans digitalfikar med branschexperten Jan Söderqvist.

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

 Upp