Allan Seppa, SNS

Forskare tar plats i revisionsdebatten

10 januari, 2014

Revisorer och revision har stått högt upp på mediernas och politikernas dagordning de senaste åren. Men forskarnas röst har saknats i debatten. Med rapporten Revisionens roll i bolagsstyrningen vill SNS ändra på detta.

 

Det är en händelse som ser ut som en tanke att FAR lanserar sitt förtroendearbete med den så kallade vitboken, om lärdomarna efter ett antal uppmärksammade företagsskandaler, samtidigt som forskarna inom redovisning och revision uppmanar branschen att återta initiativet.

Ilinca Benson, forskningsledare på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) verkar nöjd med tajmingen. Nu hörs alla röster i debatten, precis som hon vill.

– Vi saknade forskarnas röst i det offentliga samtalet om revisionen, säger hon.

Forskningsrapporten Revisionens roll i bolagsstyrningen släpptes i december och har rönt stort intresse i branschen och bland företagsledare och analytiker. Vid ett välbesökt seminarium på SNS utmanade författarna Bino Catasús och Niclas Hellman både branschen och politiker med fördjupande resonemang kring de aktuella frågorna om oberoende, rapportering och ansvar. Även Christopher Humphrey, professor i redovisning vid Manchester Business School medverkar i boken och besökte Stockholm och SNS i december.

Vad kan forskarna tillföra debatten, som hittills mest först av politiker och journalister?

– Revision är uppenbarligen en komplex tjänst, medan mediebilden alltid är förenklad. Forskarna är bra på att nyansera och fördjupa perspektivet, säger Ilnica Benson.

SNS kommer under 2014 att fortsätta att lyfta frågor om redovisning, revision och bolagsstyrning. Ilnica Benson berättar att även hållbarhetsfrågorna kommer att få mer plats.

– Integrerad rapportering är en av de som saker som vi kommer att jobba vidare med, säger hon.

 

Text: Rakel Lennartsson

 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp