iStock

Bara 20 procent av företagarna lockas av anställning

4 juni, 2017

Var tionde företagare har aldrig varit anställd. Och livet som anställd är heller inte något som lockar. Det visar en undersökning gjord av Swedbank.

Åtta av tio företagare skulle inte vilja arbeta som anställd i ett företag. Resultatet är bra för Sverige menar Per Skargren, företagsansvarig hos Swedbank.

– Det känns både positivt och inspirerande att de flesta företagare inte längtar efter att bli anställda i ett företag, säger han.

När det gäller viljan att vara företagare eller anställd är det ingen skillnad mellan män och kvinnor. Däremot skiljer det mellan inrikes födda och de som är födda i ett annat land. Bland de som är födda i Sverige vill knappt 30 procent hellre vara anställd, jämfört med 14 procent bland utrikes födda.

Skillnader finns också mellan branscher och inkomstklasser. Den största andelen företagare, 34 procent, som hellre skulle vara anställda finns inom hotell och restaurang. Lägst är andelen som driver företag inom branscherna informatik/kommunikation, fem procent, och inom juridik/ekonomi/teknik, sex procent.

– Det är inte helt oväntat att de som tar ut en lägre lön i större utsträckning skulle vilja vara anställda i stället. Egenföretagaren bär ett större eget ansvar för sin ekonomiska trygghet och är ekonomin knapp kan det vara svårt och stressande, säger Per Skargren.

I undersökningen framkommer också att drygt var tionde företagare, inklusive enmansföretagare, alltid varit företagare under sitt yrkesverksamma liv. Vanligast är det inom jordbruk/skogsbruk/fiske där knappt tre av tio uppger att de alltid har varit det.

Undersökningen som Novus gjort på uppdrag av Swedbank genomfördes under februari – mars 2017. 2 500 företag med upp till 50 anställda deltog.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp