Kjell Marténg

Floskler gömmer dåliga resultat

26 november, 2013

Författaren Lars Melin riktar i sin senaste bok Money Talks strålkastaren mot pratet om pengar. Eller hur man säger goddag yxskaft på ett kraftfullt övertygande sätt.

För snart tio år sedan gav Lars Melin, som är författare och docent i nordiska språk, ut boken Corporate Bullshit. Sedan dess har han inte riktigt släppt ämnet, och nu har han nyligen gett ut uppföljaren Money Talks. En bok om det ekonomiska språket.

– Språk är spännande, och särskilt spännande blir det när det man talar om handlar om viktiga saker. Jag har dessutom alltid haft lätt att se den komiska sidan i det hela och ville skriva en både underhållande och upplysande bok om det ekonomiska språket, säger Lars Melin.

Han säger själv att boken inte är avsedd att vara elak utan att han strävar efter att vara rolig på ett snällt sätt, men blir samtidigt inte förvånad om en och annan ekonom tar illa upp.

– Det är mycket prat om pengar, från banker, media och politiker. Alla pratar pengar, men vad säger de egentligen? Det finns många ord som det är floskelvarning på, konstaterar Lars Melin.

Men, som han själv skriver i sin bok, vad skulle vi ta oss till utan floskler? Ingenting att skratta åt och ingenting att säga.

– Floskler låter bra och påläst, men säger egentligen ingenting, säger Lars Melin.

Boken Corporate Bullshit fick mycket uppmärksamhet. Vad hoppas du på kring Money Talks?

– Man kan ju aldrig veta hur en bok ska tas emot, men jag hoppas ju så klart att det ska bli ett stort tryck även på den här, säger Lars Melin.

 

Text: Charlotta Marténg

 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp