Foto: Susanna Berglund

Finanskrisen har urholkat demokratin

10 juni, 2013

Trepartssamtalen mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet hotar demokratin i EU. Det säger EU-parlamentariker Olle Schmidt (FP).

Det kallas för trialog, ett trepartssamtal mellan EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Efter finanskrisen har modellen kommit att användas allt mer.

– Trialogen är ett nytt påfund för att hasta på lagstiftningen, säger Olle Schmidt (FP), EU-parlamentariker sedan 1999.

Trialogförfarandet innebär i praktiken att EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet för samtal under beslutsprocessens gång för att se till att förslagen ligger någorlunda i linje. Det ökar effektiviteten i beslutsfattandet, men går ut över medborgarnas möjlighet till insyn och påverkan på processen.

– Trialogförhandlingarna är väldigt slutna. De är svåra för exempelvis FAR att ha insyn i. Det finns en del som tycker att det är bra, för då kan man hitta kompromisser. Själv tycker jag inte det och jag brukar säga att får jag vara med på sådana här diskussioner så tänker jag inte hålla dem hemliga, säger Olle Schmidt.

Han jämför situationen med påvevalet, då omvärlden sitter utanför och väntar på att det ska komma vit rök ur skorstenen.

– Effektivitet är en viktig del av demokratin, men öppenheten och möjligheten att påverka ett beslut är också en viktig del, säger Olle Schmidt.

 

 

Taggar: EU revisionspaketet

Text: Rakel Lennartsson

Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp