Foto: Lina Arvidsson

Fika med Jan Söderqvist: Byråer behöver rusta för ökad efterfrågan på rådgivning

Faktaruta

Jan Söderqvist

Vad: Branschexpert Visma och Panalitix.

Ort: Malmö.

4 juni, 2020

Coronapandemin har lett till ett enormt sug efter rådgivning. Något som ställer många frågor på sin spets. Balans digitalfikar med branschexperten Jan Söderqvist.

Rådgivningen – som ökat under coronakrisen – kommer sannolikt att fort­sätta öka. Din kommentar?
– Landskapet har förändrats. Kunder­na vill ha mer kontakt med byråerna, så byråerna är fullt sysselsatta med att ta hand om rådgivningen. An­tingen ringer kunderna, eller så ringer byråerna själva upp företagarna. Ef­terfrågan kommer inte att avta. Det måste byråerna rusta för.

Vem kan vara rådgivare i dag?
– Den förändrade spelplanen för rådgivning leder till den typen av frågor. Är det revisorn som ska vara rådgivare – eller redovisningskon­sulten? Eller ska byrån ha särskilda rådgivare? Vem äger kunden? Om kunden inte får hjälp kan det uppstå ett vakuum där andra aktörer tar plats. Tittar vi på marknaden i dag så har bankerna börjat ge sig in matchen. De kan komma åt företagets information med kundens tillåtelse, vilket gör att det kan uppstå en konkurrenssituation mellan vår bransch och bankväsendet. Här måste byråerna vara på tårna.

Vad finns det för utmaningar med att ta sig an rådgivningen?
– Många byråer har inte marginalerna att leverera 40–50 procent rådgivning så som det ser ut nu. De som har ändrat affärsmodellerna, tar betalt i förskott och i paket har däremot en något lugnare tillvaro, de kan estimera den kostadsfria rådgivningen på ett annat sätt. Som byrå ska man vara proaktiv; ringa upp och ta hand om kunden. Det är så man hittar rådgivning som man också kan fakturera, för man ska inte vara rädd för att ta betalt. Revision- och redovisningsverksamheterna är också affärsdrivande verksamheter med ansvar för anställda. Jag tror att det finns en allmän ökad förståelse bland företag just i coronakrisen att vi alla sitter i samma båt och måste värna om våra intäkter så långt som möjligt.

Läs mer: Ökad rådgivning effekt av coronakrisen

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona rådgivning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Pernilla Lundqvist expert i utredning om bokföringslagen

  24 november, 2020 Redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist tar plats som expert i utredningen om en modernare bokföringslag.

  Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

  23 november, 2020 Redovisningskonsulter är bra på att upptäcka misstänkta transaktioner.

  Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

  23 november, 2020 Klaes Gidlund är kvalitetskontrollanten som själv blev kontrollerad av länsstyrelsen.

  Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

  20 november, 2020 Omar Doughoz engagerar sig i PwC:s mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden.

  Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

  19 november, 2020 Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november.

  Inställt revisorsprov 23–24 november

  19 november, 2020 Det blir inget revisorsprov i höst. Efter de nya restriktionerna tvingas RI ställa in.

   Upp