Foto: iStock

Farväl, PUL!

10 mars, 2017

Om lite drygt ett år ersätts den svenska personuppgiftslagen (PUL) med en ny dataskyddsförordning. Uppfyller ditt företag de krav som ställs? Det här bör du tänka på när du börjar förbereda dig inför EU:s nya dataskyddsförordning.

25 maj 2018 träder den nya europeiska dataskyddsförordningen i kraft och ersätter PUL. Även om många av reglerna i dataskyddsförordningen är samma som i den svenska personuppgiftslagen innehåller förordningen en hel del nyheter.

Det är hög tid att börja förbereda sig, och för den som inte vill riskera dryga böter gäller det att hålla tungan rätt i mun. Axel Tandberg, jur kand och vd på Tandberg & Partners, föreläser om de nya reglerna och hjälper företag att implementera dem.

Axel Tandberg. Foto: Karl Gabor

Axel Tandberg. Foto: Karl Gabor

– Den stora skillnaden är att företagen tidigare mer eller mindre ägde de personuppgifter som samlats in. De nya reglerna innebär att privatpersoner äger sina egna uppgifter, medan företagen bara har dem till låns, säger Axel Tandberg.

Det nya regelverket innebär ett större ansvar för företagen, som måste kunna visa exakt hur insamlade uppgifter används och hanteras.

– Skyddet för individens integritet stärks och ett större antal uppgifter blir konfidentiella.

Läs mer: Farväl, PUL! – 14 steg att ta redan nu

Axel Tandberg rekommenderar alla företag att börja se över sina rutiner redan nu, för att hitta eventuella brister i systemen och hinna åtgärda dem i tid.

Frågor man kan ställa sig är till exempel:

  • Hur samlas uppgifterna in?
  • Vem har tillgång till dem?
  • Kommer de vid något tillfälle i kontakt med en tredje part?

– Det blir även viktigare att informera kunder om hur uppgifterna de lämnar kommer att hanteras.

När det gäller känslig information som etnicitet, sexuell läggning, religion och hälsa kommer dels ett aktivt samtycke krävas för att registrering av uppgifterna ska tillåtas, dels en motivering till varför de behövs. Där det tidigare räckt att kryssa i en ruta, ökar nu kraven på ett explicit medgivande.

– För att det ska vara tillåtet att samla in uppgifterna måste det även finnas ett berättigat intresse av dem, säger Axel Tandberg.

Läs mer: Farväl, PUL! – så gör branschen

Enligt en färsk undersökning som management- och IT-konsultföretaget Claremont har låtit genomföra är nära hälften av svenskarna oroade för sin integritet online.

Störst tveksamhet står de tillfrågade under 35 år för. Därutöver svarar 52 procent av närmare 1 020 medverkande i undersökningen att de inte tror att EU:s nya dataskyddsförordning kommer att stärka deras integritet på nätet.

Henrik Brinkhagen är vd för Claremont och kommenterar undersökningen i ett pressmeddelande.

Henrik Brinkhagen. Foto: Sophie Johansson

Henrik Brinkhagen. Foto: Sophie Johansson

– I stället för att stoppa huvudet i sanden borde företag ta tillfället i akt och stärka relationen med sina kunder genom att erbjuda transparens och tillhandahålla information om vilka uppgifter som sparas och varför, samt vem som kan se dem och hur de kommer att användas, säger Henrik Brinkhagen.

– Här finns en stor möjlighet för den som nyttjar de nya reglerna till sin fördel, exempelvis ökad trovärdighet och kännedom om sina kunder. Ett ökat förtroende från kunderna, uppmuntrar i sin tur till en förbättrad kunddialog och underlättar användningen av värdefulla kunduppgifter, tillägger han.

Läs mer om PUL i Balans, nr 3, 2017.

Taggar: EU GDPR PUL

Text: Nina Quist, Josefin Svenberg och Sofia Hadjipetri Glantz

Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp