Foto: iStock

FAR utbildar nyanlända: ”En bra möjlighet för branschen att profilera sig”

30 maj, 2017

FAR höll nyligen i en intensivkurs med syfte att hjälpa asylinvandrade akademiker med ekonombakgrund att komma närmare arbetsmarknaden.

Ett tiotal nyanlända akademiker från bland annat Syrien, Afghanistan och Nigeria gick under måndagen 29 maj en intensivkurs för att lära sig mer om svenska lagar och regelverk inom bolagsrätt, redovisning och skatt.

Denna så kallade ”crash course” anordnades av branchorganisationen FAR tillsammans med Ledarna. Även KPMG och Grant Thornton medverkade med redovisnings- och skattespecialister.

Maria Lantz. Foto: Lieselotte van der Meijs

Maria Lantz. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det var jätteroligt. De som var där var väldigt engagerade och ställde många bra frågor som visade på ett stort intresse att förstå och lära sig, säger Maria Lantz, föreningsjurist på FAR.

Läs mer: Nyanländ – och redan i branschen

Maria Lantz höll i en timmes seminarium på engelska om ämnen som bokföringslagen, aktiebolagslagen, företagsformer, bolagsorganen och ansvarsfördelning. Frågorna från deltagarna var initierade, berättar hon.

– Bland annat ville man veta mer om relationen mellan företag och revisor/redovisningskonsult och om det fanns något område där vi kunde se en ökad trend av problem. Men framförallt kom följdfrågor på det jag hade sagt vilket ledde till att jag ibland fick gå in på mer avancerade detaljer, fortsätter Maria Lantz.

Kursen syftade till att ge en förståelse för de svenska regelverken utifrån tidigare kunskaper om internationella och lokala regelverk. Något som bygger en bra grund om deltagarna vill studera vidare på egen hand eller få nycklar som hjälper till i en anställningssituation.

Robert Wennberg, utbildningschef på FAR. Foto: Lieselotte van der Meijs

Robert Wennberg. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Många i gruppen hade tidigare arbetat med internationella regelverk. Bland deltagarna fanns en revisor, ett gäng entreprenörer och tidigare chefer. Gemensamt var att alla hade ekonombakgrund, säger Robert Wennberg, utbildningschef på FAR, som fanns på plats.

– Det var aktiva deltagare, oerhört driftiga personer med bra affärsidéer. Några var även med för nätverkandets skull. Man kan också se halvdagen som en möjlighet för branschen att profilera sig, tillägger han.

FAR har tidigare samarbetat med Ledarna för att presentera branschen för nyanlända högskoleutbildade ekonomer. Utöver det har FAR även haft en så kallad professionell fika med yrkesgruppen.

Taggar: FAR

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

De är nominerade till Årets framtidsbyrå 2019

23 augusti, 2019 15 kvalificerade byråer har blivit fem nominerade. Balans har listan.

Auktorisation leder till nöjdare kunder

21 augusti, 2019 Redovisningsbyråerna särskiljer sig med mycket höga kundbetyg, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Auktorisation leder till högre betyg.

EU:s revisionspaket utvärderat

14 augusti, 2019 Första slutsatser: Ökad konkurrens och mer dynamik inom branschen.

Professionella värden styr revisorer och konsulter

12 augusti, 2019 Karin Seger: Revisorer och redovisningskonsulter känner stort ansvar för att ge kunden rätt alternativ.

Passion gav lönsamhet

4 juli, 2019 Så blev Lamooi Accounting en av de mest lönsamma byråerna på ett par år.

Månadens medlem: Elias Alakir

1 juli, 2019 Elias Alakir är bland de yngsta auktorise­rade revisorerna i Sverige.

 Upp