Foto: iStock

FAR utbildar nyanlända: ”En bra möjlighet för branschen att profilera sig”

30 maj, 2017

FAR höll nyligen i en intensivkurs med syfte att hjälpa asylinvandrade akademiker med ekonombakgrund att komma närmare arbetsmarknaden.

Ett tiotal nyanlända akademiker från bland annat Syrien, Afghanistan och Nigeria gick under måndagen 29 maj en intensivkurs för att lära sig mer om svenska lagar och regelverk inom bolagsrätt, redovisning och skatt.

Denna så kallade ”crash course” anordnades av branchorganisationen FAR tillsammans med Ledarna. Även KPMG och Grant Thornton medverkade med redovisnings- och skattespecialister.

Maria Lantz. Foto: Lieselotte van der Meijs

Maria Lantz. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det var jätteroligt. De som var där var väldigt engagerade och ställde många bra frågor som visade på ett stort intresse att förstå och lära sig, säger Maria Lantz, föreningsjurist på FAR.

Läs mer: Nyanländ – och redan i branschen

Maria Lantz höll i en timmes seminarium på engelska om ämnen som bokföringslagen, aktiebolagslagen, företagsformer, bolagsorganen och ansvarsfördelning. Frågorna från deltagarna var initierade, berättar hon.

– Bland annat ville man veta mer om relationen mellan företag och revisor/redovisningskonsult och om det fanns något område där vi kunde se en ökad trend av problem. Men framförallt kom följdfrågor på det jag hade sagt vilket ledde till att jag ibland fick gå in på mer avancerade detaljer, fortsätter Maria Lantz.

Kursen syftade till att ge en förståelse för de svenska regelverken utifrån tidigare kunskaper om internationella och lokala regelverk. Något som bygger en bra grund om deltagarna vill studera vidare på egen hand eller få nycklar som hjälper till i en anställningssituation.

Robert Wennberg, utbildningschef på FAR. Foto: Lieselotte van der Meijs

Robert Wennberg. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Många i gruppen hade tidigare arbetat med internationella regelverk. Bland deltagarna fanns en revisor, ett gäng entreprenörer och tidigare chefer. Gemensamt var att alla hade ekonombakgrund, säger Robert Wennberg, utbildningschef på FAR, som fanns på plats.

– Det var aktiva deltagare, oerhört driftiga personer med bra affärsidéer. Några var även med för nätverkandets skull. Man kan också se halvdagen som en möjlighet för branschen att profilera sig, tillägger han.

FAR har tidigare samarbetat med Ledarna för att presentera branschen för nyanlända högskoleutbildade ekonomer. Utöver det har FAR även haft en så kallad professionell fika med yrkesgruppen.

Taggar: FAR

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Ökad efterfrågan på auktoriserade redovisningskonsulter

17 april, 2019 Allt fler kreditgivare ställer krav. Saknas revisor i bolaget ska det finnas en auktoriserad redovisningskonsult.

Interna diskussioner på KPMG om vd-posten

12 april, 2019 Arbetet med att utse en ny vd på KPMG fortsätter. Ordförande Björn Hallin kommenterar.

Uppsats om IFRS 3 får pris

11 april, 2019 Jasmina Fredelind och Matilda Hellman: Dessa faktorer påverkar valet av goodwill-metod i europeiska företag.

Hallå där… Gunilla Eklöv Alander

9 april, 2019 Forskaren Gunilla Eklöv Alander har skrivit nyutkomna En bok om revision. Balans intervjuar författaren.

Inte utan min mentor

4 april, 2019 Hon var toppstudenten, han den aktade redovisningsspecialisten. Intervju med Pernilla Lundqvist och mentorn Sten-Eric Ingblad.

Experten: Rättvisande bild enligt K2

3 april, 2019 Så ska du tänka för att kunna uppfylla kravet på rättvisande bild enligt K2.

 Upp