Annelie Dahlqvist och Lennart Iredahl går i pension efter totalt mer än 70 år i branschen. Fotograf: Lieselotte van der Meijs

FAR-revisorer tackar för sig: ”Finns ett fantastiskt engagemang i branschen”

22 december, 2020

Sammanlagt har de verkat i över 70 i revisionens tjänst. Nu går auktoriserade revisorerna och FAR-profilerna Annelie Dahlqvist och Lennart Iredahl i pension.

För Annelie Dahlqvist började allt när hon tog anställning på byggföretaget SIAB efter gymnasiet, där hon jobbade med administration och som ekonomiassistent. Minst en gång om året kom revisorerna på besök, och det verkade ju så kul att åka ut till företag, lära sig om deras verksamhet och träffa nya människor.

Efter att ha fått sitt första barn började Annelie Dahlqvist plugga till revisor fick jobb på Ernst & Young som hade köpt upp en liten byrå i Ängelholm. 22 år blev det på det skånska kontoret.

− De sista åren sex åren ansvarade jag för kvalitets- och riskfrågor inom redovisningsverksamheten nationellt. Under samma tid hade jag också uppdrag som FAR-aktiv och i mars 2011 ringde Helene Agélii från FAR och undrade om jag kunde tänka mig jobba med projekt och medlemsrådgivning. Jag var 53 år och tänkte att ska jag göra något annat, så ska jag göra det nu, berättar Annelie Dahlqvist.

Annelie Dahlqvist. Foto: Lieselotte van der Meijs

Även Lennart Iredahl har en byråbakgrund inom EY. Efter civilekonomexamen jobbade han på EY:s kontor i Stockholm i 24 år, innan han gick över till FAR 2004. Där fick han ansvaret att administrera kvalitetskontrollerna hos FAR och SRS inför revisionsorganisationernas sammanslagning.

− Jag blev förbluffad när jag kom till FAR och fick se allt fantastiskt engagemang och expertnätverken, hur väl alla samarbetade mellan grupperna. Man såg inte till sin egen byrå, utan branschens bästa. En förutsättning för att FAR ska fungera är att engagemanget lever vidare, säger Lennart Iredahl.

Han har varit kvar i 16 år; sett nya regelverk och full ISA ta plats i revisionen och bland annat varit involverad i att få till en ny global revisionsstandard för mindre komplexa företag, ett arbete han lämnar när han går i pension vid årsskiftet.

För Annelie Dahlqvist har nio år på FAR inneburit roller som ansvarig för dåvarande avdelningen Bransch, tf VD, VD i fem år, vice VD och Affärsområdeschef Medlem. Den senaste rollen har nu övertagits av den i somras nyrekryterade Therese Andersson, medan Lennart Iredahls uppgifter läggs på mångåriga FAR-medarbetaren Johanna Svensson.

”Man såg inte till sin egen byrå, utan branschens bästa.”

− Mest minnesvärt på FAR har varit alla fantastiska människor jag fått lära känna och variationen i de olika uppdragen som jag har haft under årens lopp. Jag är också glad åt att ha fått verka och kanske i viss mån bidra under en tid då FAR, branschen och samhället i övrigt genomgått de största förändringarna någonsin, säger Anneli Dahlqvist.

När hon tänker på branschen framåt nämner Annelie Dahlqvist två nyckelord – hållbarhet och attraktionskraft.

− Det har blivit så tydligt hur stor nytta vår bransch kan göra i näringsliv och samhälle när det gäller hållbarhet. Att bidra till hållbart företagande och göra rätt från början, säger hon och fortsätter:

− Något annat vi jobbar mycket med på FAR är attraktionskraften för branschen. Det behövs fler förebilder och unga människor. Vi måste kunna visa att det går att kombinera ett arbetsliv i vår bransch med balans i privatlivet.

Lennart Iredahl. Foto: Lieselotte van der Meijs

Lennart Iredahl tar upp de ökade dokumentationskraven och den icke finansiell informationen som han misstänker kommer att bli mer granskad framöver. Han nämner också den snabba teknikutvecklingen under hans totalt 40 verksamma år och diskussionerna som finns kring lagerinventering; kommer den typen av besök ersättas av videomöten och drönare?

För både Anneli Dahlqvist och Lennart Iredahl är sista arbetsdagen formellt 31 december 2020. Hon ser fram emot att ägna mer tid åt sitt stora intresse fågelskådning, samt umgås mer med barnbarnen, sjunga i kör och inrätta sig i det nya huset i Strandbaden, mellan Höganäs och Mölle. Han längtar efter att få ägna sig mer åt kulturella intressen.

En sak är dock båda överens om.

− Jag ser det som en ynnest att jag alltid har tyckt att det varit roligt att gå till jobbet. Det känns bra att lämna när det fortfarande är kul, säger Annelie Dahlqvist.

− Det som sticker ut är alla hängivna medarbetare man har träffat under alla år, både på byråer och hos FAR. Det finns en viss gnista i revisorsyrket, avslutar Lennart Iredahl.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp