Annelie Dahlqvist och Lennart Iredahl går i pension efter totalt mer än 70 år i branschen. Fotograf: Lieselotte van der Meijs

FAR-revisorer tackar för sig: ”Finns ett fantastiskt engagemang i branschen”

22 december, 2020

Sammanlagt har de verkat i över 70 i revisionens tjänst. Nu går auktoriserade revisorerna och FAR-profilerna Annelie Dahlqvist och Lennart Iredahl i pension.

För Annelie Dahlqvist började allt när hon tog anställning på byggföretaget SIAB efter gymnasiet, där hon jobbade med administration och som ekonomiassistent. Minst en gång om året kom revisorerna på besök, och det verkade ju så kul att åka ut till företag, lära sig om deras verksamhet och träffa nya människor.

Efter att ha fått sitt första barn började Annelie Dahlqvist plugga till revisor fick jobb på Ernst & Young som hade köpt upp en liten byrå i Ängelholm. 22 år blev det på det skånska kontoret.

− De sista åren sex åren ansvarade jag för kvalitets- och riskfrågor inom redovisningsverksamheten nationellt. Under samma tid hade jag också uppdrag som FAR-aktiv och i mars 2011 ringde Helene Agélii från FAR och undrade om jag kunde tänka mig jobba med projekt och medlemsrådgivning. Jag var 53 år och tänkte att ska jag göra något annat, så ska jag göra det nu, berättar Annelie Dahlqvist.

Annelie Dahlqvist. Foto: Lieselotte van der Meijs

Även Lennart Iredahl har en byråbakgrund inom EY. Efter civilekonomexamen jobbade han på EY:s kontor i Stockholm i 24 år, innan han gick över till FAR 2004. Där fick han ansvaret att administrera kvalitetskontrollerna hos FAR och SRS inför revisionsorganisationernas sammanslagning.

− Jag blev förbluffad när jag kom till FAR och fick se allt fantastiskt engagemang och expertnätverken, hur väl alla samarbetade mellan grupperna. Man såg inte till sin egen byrå, utan branschens bästa. En förutsättning för att FAR ska fungera är att engagemanget lever vidare, säger Lennart Iredahl.

Han har varit kvar i 16 år; sett nya regelverk och full ISA ta plats i revisionen och bland annat varit involverad i att få till en ny global revisionsstandard för mindre komplexa företag, ett arbete han lämnar när han går i pension vid årsskiftet.

För Annelie Dahlqvist har nio år på FAR inneburit roller som ansvarig för dåvarande avdelningen Bransch, tf VD, VD i fem år, vice VD och Affärsområdeschef Medlem. Den senaste rollen har nu övertagits av den i somras nyrekryterade Therese Andersson, medan Lennart Iredahls uppgifter läggs på mångåriga FAR-medarbetaren Johanna Svensson.

”Man såg inte till sin egen byrå, utan branschens bästa.”

− Mest minnesvärt på FAR har varit alla fantastiska människor jag fått lära känna och variationen i de olika uppdragen som jag har haft under årens lopp. Jag är också glad åt att ha fått verka och kanske i viss mån bidra under en tid då FAR, branschen och samhället i övrigt genomgått de största förändringarna någonsin, säger Anneli Dahlqvist.

När hon tänker på branschen framåt nämner Annelie Dahlqvist två nyckelord – hållbarhet och attraktionskraft.

− Det har blivit så tydligt hur stor nytta vår bransch kan göra i näringsliv och samhälle när det gäller hållbarhet. Att bidra till hållbart företagande och göra rätt från början, säger hon och fortsätter:

− Något annat vi jobbar mycket med på FAR är attraktionskraften för branschen. Det behövs fler förebilder och unga människor. Vi måste kunna visa att det går att kombinera ett arbetsliv i vår bransch med balans i privatlivet.

Lennart Iredahl. Foto: Lieselotte van der Meijs

Lennart Iredahl tar upp de ökade dokumentationskraven och den icke finansiell informationen som han misstänker kommer att bli mer granskad framöver. Han nämner också den snabba teknikutvecklingen under hans totalt 40 verksamma år och diskussionerna som finns kring lagerinventering; kommer den typen av besök ersättas av videomöten och drönare?

För både Anneli Dahlqvist och Lennart Iredahl är sista arbetsdagen formellt 31 december 2020. Hon ser fram emot att ägna mer tid åt sitt stora intresse fågelskådning, samt umgås mer med barnbarnen, sjunga i kör och inrätta sig i det nya huset i Strandbaden, mellan Höganäs och Mölle. Han längtar efter att få ägna sig mer åt kulturella intressen.

En sak är dock båda överens om.

− Jag ser det som en ynnest att jag alltid har tyckt att det varit roligt att gå till jobbet. Det känns bra att lämna när det fortfarande är kul, säger Annelie Dahlqvist.

− Det som sticker ut är alla hängivna medarbetare man har träffat under alla år, både på byråer och hos FAR. Det finns en viss gnista i revisorsyrket, avslutar Lennart Iredahl.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp