iStock

FAR-podden: ”Vi har sett vår redovisning av hållbarhet som ett legobygge”

20 maj, 2017

18 maj vann AB Svensk Exportkredit (SEK) FAR:s pris Bästa redovisning av hållbarhet 2016. I nya FAR-podden delar vinnarna med sig av sin succéformel.

Den femtonde vinnaren av FAR-priset Bästa redovisning av hållbarhet gick till statliga bolaget SEK, som med sin ambitiösa och gedigna hållbarhetsredovisning föll juryn i smaken. Hur gjorde de? Vilka tips kan Svensk Exportkredit dela med sig av när det gäller att skapa ett segrande koncept?

Läs mer: SEK vinnare av Bästa redovisning av hållbarhet 2016

I nya FAR-podden ger Edvard Unsgaard och Helena Engnér Aili från SEK, som verkar för att låna ut pengar till företag eller företagskunder så att de kan köpa produkter och tjänster, sina bästa råd. Tips som gäller både större bolag och mindre företag.

– När vi fick ramverket IRC i handen för några år sedan, då satte sig vår hållbarhetschef och jag ner och började spåna. Hur kan vi jobba med hållbarhet? Vad har vi för påverkan? Vad finns det för hållbarhetsrisker? Man ska inte tro att man ska kunna vända upp och ner på allting på en dag. Det viktiga är att börja i små steg, säger Edvard Unsgaard i FAR-podden.

– Det handlar också om att se det i en kontext. Vad är det för företag jag jobbar på? Vad vill vi uppnå? Det finns många företag som jobbar med ett hållbarhetsarbete, men kanske inte ser det så i den dagliga verksamheten för att det ligger inbäddat i företagskulturen, tillägger Helena Engnér Aili.

FAR-poddens deltagare (fr.v.): Edvard Unsgaard (SEK), Helena Engnér Aili (SEK), Dan Brännström (FAR), Charlotte Söderlund (EY samt i juryn för Bästa Redovisning av hållbarhet 2016), Pernilla Halling (FAR, Balans). Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

FAR-poddens deltagare (fr.v.): Edvard Unsgaard (SEK), Helena Engnér Aili (SEK), Dan Brännström (FAR), Charlotte Söderlund (EY samt i juryn för Bästa Redovisning av hållbarhet 2016), Pernilla Halling (FAR, Balans). Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Helena Engnér Aili beskriver också hållbarhetsarbetet som ett legobygge.

– Vi har lagt ner en massa tid och resurser och jobbat aktivt i år med att få en integrerad rapportering. Vad vi gjorde var att se det här som ett legobygge – att ta ut legobitar och stoppa in dem i sitt sammanhang när vi beskriver vår verksamhet, genom vår årsredovisning, säger hon.

– Vissa modeller är duplomodell och andra pyttesmå. När man sedan ska få ihop hela rapporten, då kommer den riktiga utmaningen. Att se till att ingen bit har försvunnit, avslutar Helena Engnér Aili.

Fler tips från SEK – vinnare av FAR:s Bästa redovisning av hållbarhet 2016:

 • Inspireras av andra och skriv upp mål i punktform.
 • Våga låta dig kritiseras – exempelvis av revisorerna som har bra insikt.
 • Stäm av stegen med styrelse, ledning, ägare och medarbetare.

Lyssna på FAR-podden med SEK här.

Taggar: hållbarhet hållbarhetsredovisning redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

  Godkänt på revisorsprovet: ”En milstolpe i karriären”

  24 februari, 2021 Mindre än två månader efter examination kom det efterlängtade beskedet: Godkänt på revisorsprovet!

  Stagnerade branschlöner under pandemin

  23 februari, 2021 Medarbetare har försvunnit ur statistiken, bonusar strukits och nyutexaminerade har svårt att komma in.

   Upp