Foto: iStock

FAR-podden blickar framåt: ”Horribelt tro att redovisning ska funka som i dag”

9 juni, 2017

I femte avsnittet av FAR-podden diskuterar deltagarna framtiden i branschen – och konstaterar snabbt att den redan är här. Det finns ingen tid att spilla säger poddgästerna Helena Arvidsson, KPMG, och Björn Elfgren, Wint.

När Balans chefredaktör Pernilla Halling och FAR:s generalsekreterare Dan Brännström bjuder in till den femte FAR-podden kretsar samtalet kring digitalisering, automatisering och den allt mer nödvändiga tekniken som behöver anammas av nutidens och framtidens branschkollegor.

Läs mer: FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden 

– Man konstaterar att framtiden redan är här. Digitaliseringen är runt omkring oss. På KPMG tittar vi på hela kedjan. Från att fakturorna kommer in till att en företagsledare kan koppla upp sig i mobilen och attestera fakturorna. Konsulten och kunden jobbar tillsammans i systemen och allting är digitalt, förklarar Helena Arvidsson, auktoriserad revisor på KPMG.

FAR-poddens deltagare (fr.v.): Dan Brännström (FAR), Helena Arvidsson (KPMG), (Pernilla Halling (FAR, Balans) och Björn Elfgren (Wint). Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

FAR-poddens deltagare (fr.v.): Dan Brännström (FAR), Helena Arvidsson (KPMG), (Pernilla Halling (FAR, Balans) och Björn Elfgren (Wint). Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

– Det krävs ett ledarskap för det här och att företaget sätter upp en målbild för var man vill vara. De medarbetare vi har är unga och uppvuxna i den digitala världen. Har vi ingen målbild på var vi vill vara, vill de inte vara hos oss. För dem är den här tekniken inte konstig. Ta hjälp av de unga medarbetarna! Man får inte vara rädd för utvecklingen, tillägger Helena Arvidsson.

Björn Elfgren, vd Wint, kan bara hålla med.

– Det är horribelt att tro att redovisning ska funka som den gör i dag. Kunden vill ha live nu – det ska vi ge dem och det gör vi. Revisionen är nu, inte i efterhand. Det kräver digitalisering, automatisering och visualisering – så att man begriper det.

Läs mer: Teknikfientlig lagstiftning hämmar svenskt företagsklimat

Han riktar också skarp kritik till bokföringslagen som han menar inte är uppdaterad för att passa dagens teknik. Särskilt hanteringen av kvitton anses vara bekymmersam.

– Lagen måste ändras. Den är katastrof. Andra nordiska länder sparar ju inte de här kvittona, säger Björn Elfgren.

Lyssna på femte avsnittet av FAR-podden här.

Taggar: digitalisering FAR-podden Nyckeln till framtiden

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp