FAR JO-anmäler Skatteverket

23 mars, 2016

FAR och Advokatsamfundet JO-anmäler Skatteverket. Bakgrunden är att Skatteverket på sin webbplats beskrivit advokat- och revisionsbyråers organisationsform som ”skatteupplägg”.

Skatteverket har åsidosatt sin objektivitetsplikt. Det menar FAR och Advokatsamfundet som valt att JO-anmäla myndigheten i fråga om publicering av felaktig information på verkets webbplats, och innehållet i en skrivelse från verket till Advokatsamfundet.

Hösten 2015 uppmärksammade FAR och Advokatsamfundet att Skatteverket på sin webbplats under rubriken ”Regler och ställningstaganden” beskrev den organisationsform som många advokat- och revisionsbyråer sedan lång tid använder sig av som ”skatteupplägg”.

Advokatsamfundet och FAR valde då att lämna in en skrivelse till Skatteverkets generaldirektör. I den påpekade de att det inte var acceptabelt att kalla organisationsformen för ”skatteupplägg” och hänvisade till en dom från Kammarrätten som vunnit laga kraft. FAR och Advokatsamfundet och krävde att Skatteverket skulle ta bort den aktuella informationen från sin hemsida, eller flytta den till annan plats så att det inte blev missvisande för allmänheten.

– Skatteverket driver egen politik istället för att på ett förutsebart sätt tillämpa praxis som i det här fallet till och med har bekräftats genom domstolsbeslut, säger FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

Efter upprepade påtryckningar justerade Skatteverket texten men FAR och Advokatsamfundet menar att även om den ursprungliga kopplingen till advokat- och revisionsbyråer är borttagen förändrar inte det kritiken som man vill framföra och branschorganisationerna vill nu att JO granskar Skatteverkets agerande.

 

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp