Som vanligt när vi sätter oss ned och funderar har det hänt mer än vi först tänkte. FAR-året 2016 var fullmatat av nyheter – här delar vi med oss de viktigaste.
I februari tillträdde Per Johansson som chef för Revisorsnämnden och för första gången fick branschens tillsynsmyndighet en revisor (i stället för jurist) i toppen av sin organisation. Fler ledarbyten har följt under året, och även FAR:s nya ordförande bryter ny mark – skatterådgivaren Magnus Larsson är den första icke-revisorn att hantera FAR:s ordförandeklubba.
En annan stor FAR-nyhet var beslutet av välkomna lönekonsulter som medlemmar från och med 1 maj 2016. Till våren kommer lönekonsulterna även att erbjudas auktorisation och därefter kvalitetskontroll enligt gängse FAR-standard.
Läs mer: Lönekonsulternas examen: Det här bör du veta
Med siktet inställt på framtiden lanserade FAR en andra Framtidsstudie Nyckeln till framtiden där trendspaningarna från den första framtidsstudien tas vidare till konkreta framtidsscenarier: Hur påverkas affärsmodeller och prissättning av digitalisering och automatisering? En ny framtidsbyrå utsågs och i slutet av året kom pionjären på området Rob Nixon till Sverige.
2016 var också året då FAR trappade upp sitt engagemang för hållbarhetsfrågor. Priset för bästa redovisning av hållbarhet fick sitt nya namn för att bättre spegla utvecklingen på området, med bland annat integrerad rapportering som nästa dimension av hållbarhetsrapportering. De senaste årens utveckling på hållbarhetsområdet samlades även i en specialutgåva av Balans, Balans Special 2 med tema hållbarhet.
Läs mer: Rom – mötesplats för integrerad rapportering
Under sommarens Almedalsvecka i Visby var det dags igen för FAR att gå i bräschen för en hållbar framtid. Den ambitiösa kommungranskningen utifrån FN:s globala hållbarhetsmål utmanade inte bara kommunerna att snäppa upp sitt hållbarhetsarbete, utan erbjöd också en inblick i branschens stora potential när det gäller att mäta och kvantifiera alla de icke-finansiella värden som så ofta förbisetts i affärslivet.
På tal om icke-finansiell information, av 2016 års stora förändringar i Årsredovisningslagen fick den om hållbarhetsrapportering kanske allra mest uppmärksamhet. Åtminstone utanför den snävare kretsen av redovisningskonsulter och revisorer. Obligatorisk hållbarhetsrapportering för större företag är EU:s och svenska regeringens sätt att visa att vi lever i en ny tid där företagen måste ta sitt samhällsansvar. Det ska sägas att många företag redan gör det självmant.
Läs mer: Hållbarhetsrapportering – 5 framgångstips för revisorn och företaget
Under 2016 har vi även sett hur företagen i allt större utsträckning ser skatt som en hållbarhetsfråga. Panama-dokumenten som avslöjades i några av världens mest prestigefyllda tidningar i början av april bidrog till att ännu en gång sätt skatt högst på den massmediala och politiska dagordningen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) följde upp med ett tiopunktsprogram och kallade FAR:s främsta företrädare till ett möte på finansdepartementet. Skattefrågorna förutspås ha en fortsatt framträdande plats i samhällsdebatten varför valet av Magnus Larsson som FAR-ordförande är en händelse som ser ut som en tanke.
Läs mer: Finansmarknadsminister Per Bolund: ”Hållbarhet är finansiell information”
Året avslutades som vanligt med Finforum i november. Och temat? Hållbar finansmarknad, naturligtvis. 2016 tycks vara hållbarhetsfrågornas genombrottsår. Inte konstigt att det var då som FAR:s styrelse beslutade att även FAR ska hållbarhetsredovisa. Och därmed vara det goda exempel som bara skomakarens barn kan vara. Eller, hur var det nu?