Foto: iStock

EY vinner tillbaka SEB från PwC: ”Vi har gått som på nålar”

30 januari, 2018

I dagarna har nomineringskommittén i storbanken SEB meddelat att de avser nominera EY som revisor på stämman våren 2019 – och byter därmed byrå efter närmare 20 år.

Efter en utdragen process som egentligen skulle ha varit klar i december, men blev uppskjuten flera gånger, kom slutligen beskedet 26 januari. SEB kallade EY till storbankens lokaler för att meddela att de avser nominera EY som revisor på stämman våren 2019, efter att ha haft PwC som revisionsbyrå i närmare 20 år.

– Vi har gått som på nålar. Vi fick ett telefonsamtal att vi skulle få besked på plats. Det hedrar SEB. Jag har både förlorat och vunnit stora offerter. Att förlora är tungt. Så vi är överlyckliga. I sex månader har vi jobbat med det här, säger EY-partnern och föreslagen påskrivande revisor Hamish Mabon i telefon.

Hamish Mabon. Foto: EY

– Det kan ha funnits någon franskbaserad flytande produkt på fredagen på kontoret. Jag har säkert brutit mot någon intern policy att man inte får dricka under arbetstid, tillägger han skrattandes.

Hamish Mabon betonar att det långt kvar tills uppdraget är i hamn, i och med att det slutligen är aktieägarna som fattar beslut om ett år. Det råder dock inga tvivel om att han och EY ser nomineringen som ett stort steg på vägen dit.

– Vi är naturligtvis exalterade över att få tillbaka en sådan prestigefull kund till byrån, nästan 20 år efter att vi förlorade SEB till PwC. Jag har aldrig varit så stolt över mitt team och våra gemensamma ansträngningar som nu.

Hamish Mabon kommer att föreslås som huvudansvarig. Han har omfattande erfarenhet av försäkring – såväl sak som liv – men mindre erfarenhet av bank. Därför ämnar han ha två experter vid sin sida, partnerkollegorna Stefan Lundberg och Pasquale di Nicola.

– Att revidera en bank som är 160 år gammal och en institution i svenskt näringsliv… Jag älskar historia och traditioner, känner mig jättestolt och har stor respekt för uppgiften. Jag har redan ritat upp hur vi ska ta oss an uppdraget och hur vi ska bygga upp teamet. Och jag behöver förbereda mig eftersom jag inte reviderat storbank tidigare, men jag älskar att läsa tjocka böcker så det ser jag fram emot, avslutar Hamish Mabon.

Taggar: EY revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

 Upp