Foto: iStock, Erin Silber

EY-revisor del av Spotify-noteringen: ”Det händer saker hela tiden”

4 april, 2018

På tisdagen börsnoterades Spotify på New York Stock Exchange. Stefan Lundberg, auktoriserad revisor och partner EY, har drivit det uppmärksammade projektet i hamn. Balans får en första intervju.

Den har spekulerats om svenska musiktjänsten Spotifys notering på börsen i New York i flera månader. Tisdag 3 april blev det dags.

Och den svenska techjätten valde en annorlunda metod. Istället för en traditionell IPO-listning, där investerare bjuds in att köpa aktier, valde Spotify direktlistning. Efter premiärdagen värderades bolagets börsvärde till cirka 220 miljarder kronor, större än både HM och Ericsson.

Stefan Lundberg, auktoriserad revisor och partner EY, är den ansvarige för det omtalade noteringsprojektet och har tillsammans med kollegan Hamish Mabon på kontoret i Stockholm och ett stort team med cirka 50 personer från Sverige, England, USA och Norge, jobbat hårt för inför det historiska datumet.

Läs mer: Topprevisor Stefan Lundberg lämnar EY: ”Inte haft semester på fem år”

Stefan Lundberg. Foto: EY

När Balans får tag på honom befinner han sig över Atlanten för att följa börshändelsen på plats.

– EY-teamet har jobbat med det här i flera år och koncentrerat från mitten av november fram till nu. Vårt största jobb var klart innan noteringen startade på tisdagen. Varenda tv-kanal i USA har uppmärksammat händelsen. Det är väldigt kul, säger Stefan Lundberg, som också är ansvarig revisor i Spotify.

EY har varit revisor för Spotify sedan 2009, Stefan Lundberg kom in i kontot 2012. Och han har sett bolaget växa enormt de senaste åren.

Hur skulle du beskriva EY:s insats i noteringsprocessen – med tanke på att ni också är revisor i bolaget?

– Noteringsprocessen är en utdragen historia. Revisorerna måste avge audit opinion enligt amerikanska revisionsregler, vilka är lite tuffare än ISA. Vi har jobbat länge för att förbereda och ge en sådan opinion. Själva prospektet har vi jobbat intensivt med de senaste fyra månaderna, säger Stefan Lundberg.

– Spotify redovisar under IFRS. Däremot måste vi som är revisorer följa det som kallas PCAOB revisionsstandard istället för ISA. Den stora skillnaden är att PCAOB även har SOX-kravet på sig. Det innebär att som revisorer så måste vi ange två opinions. En på financial statement och en på internkontroll. Det här kravet kommer efter Enron och har utvecklats under årens lopp.

När ett bolag har börsnoterats behöver man dock inte uppfylla SOX-kravet regler förrän andra året. I Spotifys fall inte förrän 2020, eller sista december 2019.

Stefan Lundberg utanför New York Stock Exchange. Foto: Erin Silber

Att Spotify valde direktlistning gör bolagets börsnotering unik. Den populära musikstreamingtjänsten behöver inte få in kapital. Däremot skapar man likviditet på ett annat sätt för befintliga aktieägare. Det här var ett logiskt nästa steg för Spotify, menar Stefan Lundberg.

– Som börsnoterat bolag får verksamheten en viss status. Likviditet för befintliga ägare att kunna köpa och sälja aktier, det blir enklare om bolaget är börsnoterat. Det här var ett naturligt steg i tillväxtsagan, säger Stefan Lundberg.

Att det blev New York-börsen istället för Nasdaq är ett bolagsbeslut som han inte vill spekulera i.

– Eftersom aktieägarna är internationella är det naturligt att noteras i USA. Det är den största marknaden i världen.

Spotify på börsen – större än både HM och Ericsson. Foto: iStock

Ur noteringsperspektiv är EY:s arbete klart. Nu är man fortsatt revisorer och granskar varje kvartal. Ett uppdrag man är stolt över och som kräver total hängivenhet.

– Vi jobbar med bolaget under hela året, på ett annat sätt än vi gör med traditionella mindre uppdrag där revisorns granskning är mer begränsad till vissa perioder. Det händer saker hela tiden med Spotify. Jag pratar med bolaget nästan varje dag, året runt. Jag har flugit som en skottspindel mellan USA och Sverige, över 15 gånger de senaste 18 månaderna. Det är ett stort åtagande och en jättekul kund att jobba med, säger Stefan Lundberg.

Rekommenderar du själv köp av aktier i Spotify?

– Det är ett intressant bolag. Men som revisor kan jag varken rekommendera eller inte rekommendera köp av aktier. Där måste man göra sin egen bedömning.

Taggar: börsbolag EY Spotify

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

”Framtiden ligger i att byråer samarbetar”

21 januari, 2019 Efter prisregnet på The PAC Awards träffas Win Win Ekonomi och Revisionskonsulterna på svensk mark.

Månadens medlem: William Ekenfall

18 januari, 2019 Auktoriserad revisor på BDO i Göteborg med en fäbless för FAR:s samlingsvolymer.

Informationsplikt för skatterådgivare sågas

17 januari, 2019 Fyra experter säger nej till utredningen om informationsplikt för skatterådgivare.

Hård Brexit kan göra revisorer i svenska bolag obehöriga

16 januari, 2019 Det brittiska parlamentet röstade som väntat nej till Theresa Mays utträdesavtal med EU.

3 frågor till NRF:s nya generalsekreterare Helene Agélii

15 januari, 2019 Sedan årsskiftet är Helene Agélii de nordiska revisorernas gemensamma röst på de internationella arenorna.

Fika med sociala medier-gurun Frida Boisen: ”Involvera dina följare”

14 januari, 2019 Hur ska revisions-, redovisnings- och rådgivningsbyråer göra bestående avtryck på sociala-medier?

 Upp