Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Etik på agendan när FAR besökte Riksrevisionen

13 september, 2016

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström besökte Riksrevisionen på tisdagsmorgonen. Han var inbjuden att tala fritt och öppnade upp för en diskussion om revisionens utmaningar och möjligheter, med särskilt fokus på etiken.

– I dag ska vi göra något ovanligt här på Riksrevisionen, nämligen tala om revision.

Med den öppningen hälsade Hans Folkesson, analytiker på Riksrevisionen, välkommen till veckans tisdagsträff på myndigheten. Varje tisdag erbjuds hela personalen, i mån av tid och intresse, att delta vid en timslång föreläsning med en extern gäst. FAR:s generalsekreterare Dan Brännström drog på tisdagsmorgonen fullt hus.

– Jag har ställt upp fyra punkter som jag tänkte försöka hålla mig till. Jag kan annars bli lite spontan, inledde Dan Brännström och öppnade för möjligheten att dagens träff skulle röra sig bortom agendan.

Sedan Dan Brännström före sommaren fick inbjudan att tala på Riksrevisionen har mycket vatten runnit under broarna och många väntade med spänning på vad FAR:s generalsekreterare, som inte duckat i frågan om Riksrevisionens förtroendekris, skulle komma att säga.

Men han började alltså med att hålla sig till sina punkter:

  • revisionens relevans
  • revisorns rapportering
  • digitalisering och automatisering
  • etiken

Det blev en exposé över de senaste årens utveckling från avskaffande av revisionsplikten för den stora massan mindre företag till finanskrisen och EU:s revisionspaket – det stora lagstiftningspaketet som trädde i kraft i juni i år. Den underliggande gemensamma nämnaren för dessa milstolpar i de senaste årens revisionshistoria är ifrågasättandet av revisionens relevans.

– Alla dessa frågetecken kring revisionens relevans är också en möjlighet att utveckla revisionen. Men då måste vår bransch och framför allt vår globala standardsättare bli snabbare. Vi ska inte vara dem som springer i kapp lagstiftaren, utan vi ska vara steget före, sa Dan Brännström och menade att den nya revisionsberättelsen kan bli branschens stora chans att visa sig relevant, om den förvaltas på rätt sätt.

Dan Brännström drog fulla hus på Riksrevisionen. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström drog fullt hus på Riksrevisionen. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Den nya revisionsberättelsen kan förenklat beskrivas som ett resultat av lagstiftarnas och standardsättarnas kapplöpningsarbete med att ge marknaden vad den vill ha, och upprätthålla såväl förtroendet som marknadsvärdet för revision. Dan Brännström:

– Den nya och mer transparenta revisionsberättelsen är en möjlighet att öka revisionens relevans. Det är viktigt att vi förvaltar den nu, för en större chans får aldrig revisorn, tror jag.

Punkt tre handlade om hur branschen arbetar med digitalisering och automatisering, som i högsta grad representerar både utmaningar och möjligheter.

– Digitalisering och automatisering kommer att innebära nya arbetssätt och i takt med att Big Data och vår it-kompetens utvecklas kommer revisionen att kunna byta perspektiv från att granska historiska data till att granska framtiden. Tack vare Big Data och nya analysmetoder tror jag att rådgivning och även revision kommer att handla allt mer om framtiden, sa Dan Brännström.

Ett område som torde vara mindre utsatt för robotarnas övertagande är etiken.

– Även om digitalisering och automatisering präglar vår tid hoppas jag att etiken kommer fortsätta att vara människans domän, sa Dan Brännström och var samtidigt självkritisk.

Läs mer: ”Riksrevisionens agerande strider mot yrkesetiken”

– Etiken har inte haft den framträdande plats som den borde ha i vår bransch, men med ökat tryck på hållbarhet och etiskt uppträdande måste vi diskutera vad detta betyder för oss, vad är god etik egentligen och hur löser vi etiska dilemman?

Efter 35 minuters anförande öppnade Dan Brännström för publikfrågor och fick en rad relevanta och intressanta frågor. Men trots flera eleganta inviter var det ingen som fångade den kastade handsken om hur man kan hantera en förtroendekris. Däremot blev det en avslutande diskussion om branschens möjligheter att bidra till utvecklingen av hållbarhetsgranskning och vad som är revisonens specifika bidrag i en tid när vem som helst kan granska vad som helst.

– Det som är speciellt är att vi är en profession som tillämpar samma regelverk och är tränade på att följa god revisorssed och god revisionssed.  Men då är det extremt viktigt att vi också lever upp till detta, avslutade Dan Brännström.

Fler relaterade artiklar:

Riksrevisor Margareta Åberg frågas ut igen

Riksrevisor Ulf Bengtsson lämnar sitt uppdrag

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström: Krav på att alla riksrevisorer avgår

Taggar: Dan Brännström FAR Riksrevisionen

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
Annons
Far Online

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

 Upp