Foto: Izabelle Nordfjell

ESSE Revision – ett år efter branden

Faktaruta

Byrån i siffror

Grundades år: 2015 av Eva Hörnblad Nilsson och Susanne Hörnfeldt.

Antal medarbetare: 10

Antal kontor: 1, i Örnsköldsvik

Omsättning 2016: 9 miljoner 2017/2018 (brutet).

24 september, 2019

Hur reser man sig när arbetsplatsen brunnit ner? ESSE Revision i Örnsköldsvik vet. I augusti förra året totalförstördes kontoret i en brand. Ett år senare har grundarna och medarbetarna blivit klokare – och vet vad de brinner för.

Eva Hörnblad Nilsson och Susanne Hörnfeldt. Foto: Izabelle Nordfjell.

På eftermiddagen 28 augusti 2018 hände det som ingen byrå vill råka ut för. En bil parkerad precis utanför ESSE Revision i Örnsköldsvik fattade eld, lågor som snabbt for upp i taket till fastigheten – och spred sig på nolltid.

Lyckligtvis var det efter arbetstid och ingen ur personalen fanns på plats. Men faktum kvarstod: Hela byrån hade brunnit ner till grunden. Och för ägarna Eva Hörnblad Nilsson och Susanne Hörnfeldt fanns ingen tid för tårar. Här gällde det att kavla upp ärmarna och tänka lösningsorienterat.

– Det var en chock för alla att förlora arbetsplatsen fysiskt. Morgonen efter branden träffades vi på ett fik och hade praktiska att göra-listor med oss, berättar Eva Hörnblad Nilsson.

En kund hjälpte till att ordna en temporär lokal, tills ESSE Revision i oktober 2018 kunde flytta in i ett nytt kontor runt hörnet från det gamla.

Det enda som återstår i dag av de forna lokalerna är en vägg med ESSE:s värdeord. Eva Hörnblad till vänster och Susanne Hörnfeldt till höger. Foto: Izabelle Nordfjell.

När taket lyfts bort från de brandhärjade lokalerna fick personalen gå in och plocka det som räddas kunde. Servrarna fanns på annan plats och en stor del av materialet gick att återställa från grundunderlaget. Byrån har dessutom ett långtidsarkiv på annat håll.

– Vi hade digitala grundakter sedan tidigare. Men efter branden är vi heldigitala. Den omedelbara effekten var ju att vi fick stopp i verksamheten under en period. Sedan har vi behövt återställa en del inom bokföring och revision bland annat genom att kontakta leverantörer om kopior, säger Susanne Hörnfeldt.

De nya lokalerna är avsevärt mindre än de förra, 130 kvadrat i öppet kontorslandskap att jämföra med tidigare 200 kvadrat och egna rum.

– Vi kan stanna i de nya lokalerna hur länge vi vill. Men vi vill ha egna rum. Det här är Norrland. Man vill komma in och stänga sin dörr. En del av vår filosofi är dessutom att kunderna alltid ska kunna komma in till oss och prata och då måste man kunna stänga om sig, säger Eva Hörnblad Nilsson.

Ett skäl till att det gick så pass snabbt att komma igång igen efter branden är att man arbetat enligt devisen att alla hjälps åt. Foto: Izabelle Nordfjell.

De två byråägarna träffades på en revisionsbyrå i slutet av 1990-talet. 2015 bröt de sig loss och startade ESSE Revision, en lek med begynnelsebokstäverna i deras förnamn. Eva Hörnblad Nilsson är byråns påskrivande revisor och Susanne Hörnfeldt en av två auktoriserade redovisningskonsulter.

Bland kollegorna finns ytterligare fem redovisningskonsulter, en revisorsassistent och en administratör.

När vi promenerar mellan den nya lokalen och den gamla, en tur som inte ens tar fem minuter, berättar duon att en av orsakerna till att de så snabbt kunnat resa sig efter branden är att de från start arbetat enligt devisen att alla hjälps åt.

– Rätt person på rätt plats. Men vi är en liten grupp och alla förutsätts hugga i och hjälpa varandra när det behövs. I och med branden har vi dessutom fått sjuk humor. Vi kan prata om saker vi ”brinner för” och sedan gapskratta. Men det måste man kunna göra, säger Susanne Hörnfeldt.

Rätt person på rätt plats. På ESSE Revision rekryteras medarbetarna till stor del utifrån personlighet. Foto: Izabelle Nordfjell.

Tre tips om olyckan är framme:

Börja med att kontakta personalen så snart som möjligt och bestäm nästa steg omgående.

Tänk praktiskt och lösningsorienterat. Upprätta att göra-listor som fördelas mellan medarbetarna.

Var proaktiv. Ha allt material – eller så mycket som möjligt – digitalt.

Reportaget i sin helhet är publicerat i Balans nr 5, 2019 (prenumerationsinlogg behövs).

Taggar: revision vår byrå

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp