Getty Images, BDO

”Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

9 september, 2019

Drygt två månader kvar till tentamensdatum för auktorisationssugna redovisningskonsulter. Balans ringer upp Fredrik Bäck för att höra hur han förbereder sig.

Det var i april som Balans första gången intervjuade Fredrik Bäck, redovisningskonsult på BDO i Uppsala, om hans jakt på auktorisationen. Efter en intensiv vår och en lång härlig sommar, då han var föräldraledig med sina tre små barn, är han nu åter redo för att koncentrera sig på arbetsvardagen – samt förberedelserna inför auktorisationsprovet för redovisningskonsulter.

– Det blev inte så mycket plugg i somras som jag hade tänkt. Dagarna med en 3-åring, en 2-åring och en 10-månadersbebis var väldigt intensiva. Det var enormt härligt att vara med barnen. Men jag har också saknat jobbet. Nu ser jag fram emot att ta nästa steg, säger Fredrik Bäck.

Utbildning A och O
När Balans når honom är han på kurs med BDO om arbetssätt och metodik. Ytterligare förkovring väntar. Dels en utbildningsvecka i redovisning nivå 3 i arbetsgivarens regi, dels två dagars förberedelsekurs 24–25 september hos FAR inför auktorisationsprovet. Samtliga delar kommer att vara till hjälp när det blir dags för tentamen 7 november.

– Hittills har jag letat fram en mängd gamla prov och exempelsvar. Jag har börjat bläddra i Reko, samt lagt bokmärken i FAR Online, berättar han.

Förväntningarna på förberedelsekursen är höga.

– Jag hoppas att vi utgår från Reko och tar upp exempelfall och praktikfall. Att vi får bra stöd i hur man ska plugga bäst och tips på en metodik att fundera på.

Praktisk erfarenhet viktigt
Att den praktiska erfarenheten och självsäkerheten som sitter i ryggmärgen betyder mycket inför auktorisationsprovet betonar han tydligt. För Fredrik Bäcks del innebär det sex år hos KPMG, innan han bytte arbetsplats till BDO tidigare i år.

– Det känns bra att ha gjort förarbetet genom att ha jobbat med olika företag och branscher under så lång tid. Det kommer nog att märkas. Grundkravet på tre års arbetslivserfarenhet för att göra auktorisationsprovet är enormt viktigt. En del av mina bästa förberedelser är just erfarenheten.

Under hösten följer Balans Fredrik Bäck; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

Läs mer: ”Att bli auktoriserad har alltid varit ett mål”

Läs mer: Ökad efterfrågan på auktoriserade redovisningskonsulter

Läs mer: Så blir du auktoriserad redovisningskonsult hos FAR

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult redovisningskonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp