Foto: Getty Images

Efterfrågad funktion om moms tillbaka hos Skatteverket

8 mars, 2019

Skatteverket lyssnade på kritiken. Nu har myndigheten återfört funktionen för att se vilka momsrapporter och arbetsgivardeklarationer som lämnats in. Men fortfarande saknas möjligheten att få en sammanställning avseende redovisade skatter och avgifter.

För knappt en månad sedan berättade Balans om det problem som uppstod för många konsulter när arbetsgivardeklarationen på individnivå skulle lämnas in. När uppgifterna för första gången skulle redovisas på det nya sättet upptäckte många redovisnings- och lönekonsulter att systemet inte var anpassat för dem som hanterar flera företag.

Konsulterna behövde logga in i olika e-tjänster och kunde inte längre få betalningsuträkningar som visade hur mycket som totalt skulle betalas för moms, sociala avgifter och avdragen skatt. Sammanställningen avseende redovisade skatter och avgifter saknades av flera konsulter, och sågs som ett viktigt och bra underlag vid exempelvis bokslut.

Läs mer: Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

Skatteverket meddelade att myndigheten tog till sig av synpunkterna som kom in och att frågan togs på allvar. Nu verkar kritiken ha gett resultat. En av dem som gläds över det är Henrik Hall, JUV Ekonomi.

–  Nu har Skatteverket åter infört funktioner för att se vilka arbetsgivardeklarationer och momsrapporter som är kvar att lämna in. Den nya funktionen är dessutom bättre än den förra och ger mer överskådlighet, säger han.

Ett steg i rätt riktning av myndigheten, menar Henrik Hall. Han saknar dock fortfarande möjligheten att räkna ut och se vad som ska betalas totalt.

– Här har ingen förbättring skett. Det går visserligen att göra en sådan beräkning i Skattekontot, men då måste man lägga in lönerna manuellt, vilket är en bökig procedur, säger Henrik Hall.

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Hovrättens friande dom mot Grant Thornton står fast

17 maj, 2019 Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd i målet mellan Troms Kraft och Grant Thornton.

Saldo Redovisnings vd utnämnd till supertalang

16 maj, 2019 Matias Aphram, vd Saldo Redovisning, har utsetts till en av Sveriges 101 Supertalanger 2019.

Fortsatt skyhögt förtroende för revisionsbranschen

13 maj, 2019 Förtroendet och kundnöjdheten i revisionsbranschen är fortsatt mycket stark jämfört med andra branscher.

Månadens medlem: Sven-Arne Nilsson

10 maj, 2019 Sven-Arne Nilsson är redovisningsspecialist på Deloitte och har studerat hur företagen identifierar immateriella tillgångar.

Experten: Nya regler för vouchers – det här gäller

8 maj, 2019 Britt-Inger Andersson svarar på de vanligaste frågorna kring nya regler för vouchers.

 Upp