Foto: Getty Images

Efterfrågad funktion om moms tillbaka hos Skatteverket

8 mars, 2019

Skatteverket lyssnade på kritiken. Nu har myndigheten återfört funktionen för att se vilka momsrapporter och arbetsgivardeklarationer som lämnats in. Men fortfarande saknas möjligheten att få en sammanställning avseende redovisade skatter och avgifter.

För knappt en månad sedan berättade Balans om det problem som uppstod för många konsulter när arbetsgivardeklarationen på individnivå skulle lämnas in. När uppgifterna för första gången skulle redovisas på det nya sättet upptäckte många redovisnings- och lönekonsulter att systemet inte var anpassat för dem som hanterar flera företag.

Konsulterna behövde logga in i olika e-tjänster och kunde inte längre få betalningsuträkningar som visade hur mycket som totalt skulle betalas för moms, sociala avgifter och avdragen skatt. Sammanställningen avseende redovisade skatter och avgifter saknades av flera konsulter, och sågs som ett viktigt och bra underlag vid exempelvis bokslut.

Läs mer: Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

Skatteverket meddelade att myndigheten tog till sig av synpunkterna som kom in och att frågan togs på allvar. Nu verkar kritiken ha gett resultat. En av dem som gläds över det är Henrik Hall, JUV Ekonomi.

–  Nu har Skatteverket åter infört funktioner för att se vilka arbetsgivardeklarationer och momsrapporter som är kvar att lämna in. Den nya funktionen är dessutom bättre än den förra och ger mer överskådlighet, säger han.

Ett steg i rätt riktning av myndigheten, menar Henrik Hall. Han saknar dock fortfarande möjligheten att räkna ut och se vad som ska betalas totalt.

– Här har ingen förbättring skett. Det går visserligen att göra en sådan beräkning i Skattekontot, men då måste man lägga in lönerna manuellt, vilket är en bökig procedur, säger Henrik Hall.

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

KPMG:s vd Magnus Fagerstedt lämnar

26 mars, 2019 Magnus Fagerstedt lämnar KPMG med omedelbar verkan. Han och styrelsen är oense om framtiden.

Pernilla Lundqvist ny krönikör i Balans

22 mars, 2019 Ordförande för FAR:s policygrupp för redovisning Pernilla Lundqvist fattar pennan.

”Jag klarade provet!”

21 mars, 2019 För att öka chanserna att klara redovisningskonsultexamen bad Josefin Emitslöf om många olika arbetsuppgifter.

Månadens medlem: Jannike Gellerstam

20 mars, 2019 Jannike Gellerstam är auktoriserad revisor på Frejs, jobbar med generationsskiften och brinner för konsultationer med kunderna.

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019 Obligatorium: Det gäller för digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som följer K2 och K3.

Det här innebär de nya utbildningskraven för dig och din byrå

15 mars, 2019 De nya reglerna om utbildning för revisorer ställer krav på byråerna.

 Upp