Foto: Getty Images

Digital revisionsberättelse separat – flera programvaruleverantörer godkända

14 februari, 2020

Tre programvaruleverantörer kan nu erbjuda uppladdning av årsredovisningen och revisionsberättelsen från separata filer – och fler är på ingång. Bolagsverket hoppas på minst 20 procent digitala inlämningar under 2020.

Sedan 14 december går det att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen från olika programvaror, något Bolagsverket hoppas ska få fler att lämna pappershanteringen. Själva uppladdningen av filerna behöver inte ske samtidigt, men när båda är uppladdade kopplas de ihop av den som undertecknar fastställelseintyget, något Balans berättat om tidigare.

I skrivande stund har tre programvaruleverantörer blivit godkända av Bolagsverket och kan nu erbjuda funktionen; E-revisor.se, Hogia och Briljant Ekonomisystem.

– Förutom dessa tre kommer fem programvaruleverantörer till bli klara innan sommaren. De har flaggat för att de jobbar med att anpassa sina programvaror. Jag hoppas och tror att många vill bli klara innan den stora inlämningsperioden, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

Än så länge har Bolagsverket inte mottagit några årsredovisningar och revisionsberättelser från separata filer. Men från myndighetens sida räknar man med att det kommer att ske inom kort.

Samtidigt finns fortfarande möjligheten att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen i en och samma fil, precis som tidigare. Under 2019 var det sju procent som använde sig av digital inlämning. I år hoppas man på fler än så.

– Målet är att det totala antalet digitala inlämningar ligger på minst 20 procent och att 90 procent automatavslutas, det vill säga att ingen hos oss behöver lägga en manuell hand på dessa. Kontrollerna är desamma för de digitala inlämningarna som för de på papper, med skillnaden att de digitala kontrolleras maskinellt, säger Nina Brede och tillägger:

– Det är omöjligt att säga vem som blir först att lämna in årsredovisningen och revisionsberättelsen från olika programvaror. Men det borde ju ske vilken dag som helst nu.

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digital revisionsberättelse

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

WizWomen växer – hela Big 4 är nu representerat

5 juni, 2020 Jennifer Rock-Baley från EY ny i WizWomen. "En fjäder i hatten" för grundaren Susanne Tillqvist.

Fika med Jan Söderqvist: Byråer behöver rusta för ökad efterfrågan på rådgivning

4 juni, 2020 Coronakrisen har lett till ett massivt sug efter rådgivning. Balans digitalfikar med branschexperten Jan Söderqvist.

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

 Upp