Foto: Getty Images

Den goda idén: Samverkan över nätverksgränserna

12 mars, 2020

När en ledamot fattades i Baker Tillys kvalitetsnämnd för revision valde byrån att tänka utanför ramarna.

Personalförändringar inom Baker Tilly förra året gjorde att det plötsligt saknades en le­damot i Baker Tillys kvalitetsnämnd för revision. Ordförandeklubban hade tagits över av Åsa Dahl­gren, auktoriserad revisor Baker Tilly i Umeå och Björn Bentevik, auktoriserad revisor på Rådek som ingår i Baker Tilly hade tagit plats som ledamot. Men en person fattades. Vad göra?

Några år tidigare hade Baker Tillys kvalitetsar­bete granskats i FAR:s systemkontroll, där både redovisnings- och revisionsdelen blev god­kända. En som då var inblandad var Eva Skarner, auktoriserad revisor och vid tidpunkten verksam på Mazars. Frågan riktades till henne.

– Vi tyckte att Eva var lämpad. Att ta in kraft utifrån ger ett erfarenhetsutbyte och Eva tillför både viktiga kunskaper och kan inte en mer neutral position än en medarbetare inom byrånätverket, säger Åsa Dahlgren.

Åsa Dahlgren. Foto: Baker Tilly

Kvalitetsnämnden för revision har till uppgift att genomföra nätverkets kontrollarbete och hålla sig ajour och uppdatera hela byrånätverket vid förändringar som påverkar kvalitetsarbetet, inom exempelvis ISQC1, samt inom lagar och regler och andra förändringar.

– Det är en stor fördel för medlemmarna i nät­verket att ha ett gemensamt system för kvalitets­säkring, så att inte de separata nätverksbyråerna behöver ta fram egna system och uppdatera dessa själva, säger Anette Särnholm, auktoriserad revisor på Baker Tilly i Örebro.

– Naturligtvis måste varje lokal byrå anpassa systemet till sina för­utsättningar men själva framtagan­det av systemet skulle stjäla mycket tid från oss som inte sysslar med det dagligen vilket de utsedda i våra kvalitetsnämnder inom nätverket gör, fortsätter hon.

Anette Särnholm. Foto: Privat

Eva Skarner ska som ledamot i kvalitetsnämn­den bland annat hålla i omvärldsanalyser och hjälpa till att förbereda nätverket för kom­mande systemkontroller. Eftersom hon själv redan tidigare genomfört system­kontrollen hos Baker Tilly kan hon inte få samma uppdrag igen, så där föreligger inga hinder.

– Det känns mycket roligt och tillfredsstäl­lande att jag, som ledamot i kvalitetsnämnden, kan bidra med den kunskap som jag har byggt upp under mina tio år som kvalitetskontrollant på FAR och innan det som intern kvalitetskontrollant, säger Eva Skarner, auktoriserad revisor på egna företaget Stockholms Revisionsbyrå och kvali­tetskontrollant på FAR.

Tidigare Den goda idén:

Läs mer: Event knyter kunderna allt närmare

Taggar: den goda idén

Text: Charlotta Marténg och Martin Wallström

redaktionen@far.se
ANNONS
ANNONS

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

 Upp