Foto: iStock

Samarbete ledde till nytt branschverktyg

24 februari, 2017

I mötet mellan en programmerare och en revisor uppstod ett urvalsverktyg som uppfyller ISA 530 (Revisionsmässiga urval). Nu hoppas Karl-Johan Kjöllerström att verktyget ska underlätta arbetet för andra revisorer och redovisningskonsulter.

En stor del av revisorns arbete rör analyser och granskning. Båda är kopplade till att ett urval görs för att uppfylla ISA 530. Men hur ska urvalet göras? De stora byråerna har ofta sina egna urvalsverktyg, men för de lite mindre byråerna har det saknats bra verktyg.

I flera år funderade Karl-Johan Kjöllerström på en lösning. Nu har han tillsammans med en IT-konsult skapat sitt eget verktyg.

– Jag kontaktade min IT-konsult som är programmeringsnörd, själv är jag revisionsnörd. Så jag läste ISA och han programmerade. Vi har kanske lagt 300 till 400 timmar på det här av egen tid för att få möjligheten att ta fram verktyget, säger Karl-Johan Kjöllerström.

Karl-Johan Kjöllerström. Foto: Kristofer Hedlund

Karl-Johan Kjöllerström. Foto: Kristofer Hedlund

Han konstaterar att för att uppfylla regelverken som finns måste i princip revisorn eller redovisningskonsulten ha ett verktyg för att göra urvalet. Annars är det svårt att göra ett revisionsmässigt urval på ett ändamålsenligt sätt och på rätt grunder.

– Om jag anser att kundfordringar kan utgöra en väsentlig risk och i min riskanalys kommit fram till att göra 25 stickprov, hur ska jag då vara säker på vilka 25 kundfordringar jag ska välja ut? Även om en revisor har lång erfarenhet blir det ju på något sätt ett subjektivt val, säger han.

Mötet mellan IT-konsulten och revisorn har resulterat i urvalsverktyget SieData -hjälpmedel vid revisions- och redovisningsmässiga urval. Under arbetets gång har Karl-Johan Kjöllerström löpande haft kontakt med FAR:s experter för att säkerställa att programmet följer ISA 530.

Verktyget baseras på en SIE-fil och via denna kan revisorn eller redovisningskonsulten snabbt ta fram urval, konton, belopp med mera.

– Fördelen med verktyget är att urvalet blir gjort ”by the book” och att det inte är knutet till något affärssystem. Alla kan använda det, säger Karl-Johan Kjöllerström.

Taggar: den goda idén redovisning revision

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
ANNONS
ANNONS

Mötesfria onsdagar och hemarbete – så resonerar storbyråerna

30 oktober, 2020 Onsdagar utan möten - och hemarbete kontra att vara på kontoret - diskuteras flitigt.

Hållbarhetsrapportering – tummen ner för svenska bolag

29 oktober, 2020 Bolagen har en bra bit kvar för att möta kraven på den lagstadgade hållbarhetsrapporteringen.

Så funkar storbyråernas skatterådgivning på distans

28 oktober, 2020 Att ge skatteråd digitalt fungerar bättre är förväntat. Men det finns även gott om utmaningar.

Krishantering och återstarten av ekonomin – det säger skatteexperterna

28 oktober, 2020 Landets skatterådgivare har tvingats ställa om. Hur har det varit – och vad händer härnäst?

Fika med Sara Uhlén: ”Intressant förflyttning för både lön och redovisning”

27 oktober, 2020 Sara Uhlén är ny ordförande för Strategigruppen Redovisnings- och Lönekonsulter FAR.

Nytt direktiv om visselblåsarskydd – så påverkas revisorer

26 oktober, 2020 En ny lag som ger visselblåsare bättre skydd föreslås träda i kraft nästa år.

 Upp