”Vägen till jämställdhet går via delägarfrågan”

3 mars, 2016

Statistik är viktigt, men det är individfrågorna som är avgörande. Det menar Deloittes HR-chef Anna Pontén, som inte tar för givet att medarbetarna självklart strävar efter att bli delägare.

Deloitte ligger strax över genomsnittet när det gäller andelen kvinnor bland delägarna, men långt under snittet i kategorin övriga chefer. Denna lite otypiska figur speglar emellertid hur företaget ser på frågorna:

– Det viktigaste för mig är att vi fortsätter att utveckla andelen kvinnliga delägare, för det är delägarna som har ansvar för att utveckla företaget. Vägen till jämställdhet går via delägarfrågan, säger Anna Pontén, HR-chef på Deloitte och själv delägare sedan 2007.

Deloitte är världens största revisionsnätverk. I Sverige är företaget med sina 1200 anställda något mindre än övriga Big4. Möjligen påverkar det hur företaget arbetar med frågorna.

–Vi är något mindre än de andra stora byråerna så hos oss är varje delägare också viktig som ledare. Vår främsta uppgift som delägare är att se till att det finns en affär, men det går aldrig att bli framgångsrik i affären om inte andra duktiga människor vill arbeta i ens team. Vi ser ledaruppgifter som en viktig del i att utvecklas inför delägarskapet,säger hon.

Kort sagt affärsvolym och ledarskap är intimt sammankopplade och båda tillhör baskraven när Deloitte utvärderar blivande delägare.

deloitte diagram 2Andel kvinnliga delägare åren 2010 – 2016.

Anna Pontén lyfter fram att det finns gott om talangfulla kvinnor på väg mot delägarskap. Men hon vill samtidigt inte gå ut och lova att Deloitte ska fylla jämställdhetskvoten inom en viss tidsperiod.

– Det handlar om människor, inte siffror, säger hon.

Det stora generationsskiftet genomfördes redan för några år sedan, och även om Deloitte har långt kvar till 40 procent kvinnor tycker Anna Pontén att byrån ändå passerat en viktig tröskel.

– Vi har nått en nivå där man inte längre behöver känna sig udda som kvinnlig delägare. Jag kan tala av egen erfarenhet och det är en väsentlig skillnad att vara tre i stället för en.

Därtill har jämställdheten gått från att vara en rättvisefråga till att bli en affärskritisk fråga.

– Hela vår kultur genomsyras av att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, säger Anna Pontén och betonar att Deloitte inte har råd att slarva bort några talanger.

Förutom de vanliga invändningarna mot kvotering förklarar Anna Pontén att en sådan modell är förknippad med stora risker i andra änden.

– Vårt ansvar är att stödja både män och kvinnor att nå sin fulla potential. Myntets baksida när man talar om att prioritera invalet av kvinnor är att männen skulle kunna tappa sugen. Det vore ett svek mot män som jobbat länge och som har vad som krävs.

deloitte tabellAndel kvinnor i olika ledningsbefattningar på Deloitte.

Vilka är utmaningarna för ett jämställt delägarskap?

– Arbetsmarknaden i dag är ganska snabbrörlig, samtidigt som delägarskap är frukten av ett långsiktigt engagemang och vi vet egentligen inte hur yngre generationer förhåller sig till det fullt ut.

I klartext: De stora revisionsbyråerna kan inte vara säkra på att unga medarbetare kommer att stå på kö för att bli delägare. Och utmaningen är att framställa det som tillräckligt attraktivt, för både kvinnor och män.

– Ju längre vi kommer i generationsskiftet desto mindre tror jag skillnaden blir mellan hur män och kvinnor ser på sina karriärer. Det vanliga i dag är att par har dubbla karriärer och arbetslivet måste anpassas efter det, säger Anna Pontén och tillägger:

– Den avgörande faktorn är hur ledarna klarar av att levandegöra möjligheterna som följer med delägarskapet och på så sätt skapa förutsättningar för att medarbetare ska våga ta steget.

 

Här hittar du Balans jämställdhetsundersökning och alla tillhörande artiklar

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp