Foto: iStock

Dela med er, revisorer!

20 december, 2016

FAR rekommenderar att revisorer tar del av varandras revisionsdokumentation. Bara i undantagsfall ska detta inte gälla. Ny rekommendation sätter gemensam branschstandard.

EU:s revisionspaket har aktualiserat den känsliga frågan om att ta del av tidigare revisors dokumentation. Eftersom reglering saknas på området har FAR:s policygrupp för revision nu tagit fram en rekommendation, RevR 11 Nytillträdd revisors tillgång till avgående revisors revisionsdokumentation.

Vid ett revisorsbyte har avgående och tillträdande revisor vissa skyldigheter. Den tillträdande måste vidta de åtgärder som krävs för att kunna lämna en ”ren” revisionsberättelse från år ett.

För detta krävs bland annat att tillträdande revisorn förvissat sig om att den ingående balansen (IB) är korrekt. Den avgående revisorn, i sin tur, är skyldig att dela med sig av relevanta upplysningar. Att dela med sig av sin revisionsdokumentation är inget absolut krav, men kan underlätta mycket. Därför har branschen, genom FAR, nu enats kring en rekommendation.

Lennart Iredahl - revisionsexpert på FAR. Foto: Lieselotte van der Meijs

Lennart Iredahl – revisionsexpert på FAR. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Lagen ställer de här kraven på revisorerna, men talar inte om hur det ska gå till. Branschen har nu försökt lösa frågan genom en rekommendation, säger Lennart Iredahl, revisionsexpert på FAR.

Rekommendationen sätter en gemensam standard för rättigheter och skyldigheter när det gäller att dela med sig av revisionsdokumentation.

FAR anser att normalfallet ska vara att revisorn delar med sig av sin revisionsdokumentation, gärna i samband med ett möte. Det finns inget krav på att den nya revisorn ska få ta med sig kopior från genomgången. Det ska också finna möjlighet att i undantagsfall inte lämna ut viss information som kan anses vara affärskritisk.

Taggar: revisor

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
ANNONS
Far Online

Han leder Sveriges största startup

3 april, 2020 Med ett egenutskrivet recept tar sig Ola Gunnarsson an rollen som VD för Aspia.

Tänka kundvärde ett måste i konsultens roll  

2 april, 2020 "Redovisnings- och lönekonsulter behöver gå mer mot den coachande rådgivarens roll och fokusera på kundvärdet."

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

 Upp