Foto: iStock

Därför tjänar SME:s på integrerad rapportering

11 augusti, 2017

Integrerad rapportering hjälper små- och medelstora företag belysa de värdeskapande aspekterna i verksamheten. Det framgår av en nyligen publicerad rapport.

I dagarna har International Federation of Accountants (IFAC) och International Integrated Reporting Council (IIRC) publicerat en rapport som visar på hur små- och medelstora företag (SME:s), och revisions- och redovisningsbyråerna som bistår dem, kan dra fördel av integrerat tänkande och integrerad rapportering.

– Små- och medelstora företag är motorn i den ekonomiska utvecklingen och därför oerhört viktiga för världsekonomin. De har betydande värden utöver de finansiella, vilket integrerad rapportering hjälper klargöra, säger IFAC:s Sylvia Wei Yen Tsen i ett pressmeddelande.

Sylvia Wei Yen Tsen. Foto: IFAC

Läs mer: Integrerad rapportering inte bara för stora

En integrerad rapport är ett sätt för ett företag eller en organisation att exemplifiera och kommunicera hur värdeskapande genomsyrar verksamheten och ska innehålla sex kapital; finansiellt kapital, tillverkningskapital, intellektuellt kapital, humant kapital, naturkapital och socialt- eller relationskapital. Något som framgår av IIRC:s International Integrated Reporting Framework.

Men företagen behöver inte rapportera enligt alla kapital, utan ska koncentrera sig på de som är av betydelse för just deras värdeskapande.

– En integrerad approach kan hjälpa SME:s öka deras betydelse i ekonomin eftersom det uppmuntrar en inkluderande syn på risker, möjlighet och framtida utsikter, tillägger Sylvia Wei Yen Tsen.

Läs mer: Integrerad rapportering på 3 minuter

Dan Brännström. Foto: Lieselotte van der Meijs

Vad innebär det här för revisorn eller redovisningskonsulten?

– Dagens årsredovisningar i små och medelstora företag är alltför fokuserade på det finansiella och fångar inte potentialen i en verksamhet. Därför är en utveckling mot integrerad rapportering positiv, och här har revisorer och redovisningskonsulter en fantastisk möjlighet att bidra till en renässans för årsredovisningen, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR.

Läs mer: Creating Value for SMEs through Integrated Thinking: The Benefits of Integrated Reporting

Taggar: IFAC Integrerad rapportering småföretagare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Månadens medlem: Lisa Axelssson

19 oktober, 2017 Hej Lisa Axelsson! Varje månad tar vi tempen på en medlem i FAR.

RI inför riskbaserad tillsyn

17 oktober, 2017 RI:s nya tillsynsform riskbaserad tillsyn ska användas för tillsyn baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

Siktet inställt mot auktoriserad lönekonsult

13 oktober, 2017 I november skriver Karin Conradzon FAR:s prov för att bli auktoriserad lönekonsult.

FAR-podden: Så behåller branschen talangerna

11 oktober, 2017 Branschen rankas högt bland studenterna men det är en utmaning att få talangerna att stanna.

Experterna: Höstens hetaste skattefrågor

9 oktober, 2017 De här skattenyheterna ska du hålla koll på i höst.

Ärligt talat, Dan! – om rekryteringsläget i branschen

8 oktober, 2017 Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

 Upp