Foto: iStock

Dan Brännström: ”Jag vill spränga gränserna för revision”

26 april, 2018

Fullsatt förstakammarsal i riksdagen när revisionens förväntningar, nytta och relevans diskuterades. FAR:s generalsekreterare Dan Brännström menar att revisorn behöver bli tuffare.

På torsdagen 26 april arrangerade Riksrevisionen, Revisorsinspektionen och Finansutskottet en halvdag med seminarier under huvudrubriken Framtidens revision – förväntningar, nytta och relevans, i riksdagens förstakammarsal.

En av panelisterna var FAR:s generalsekreterare Dan Brännström – och det märktes att revisionens relevans är ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat.

– Man har förenklat för de små företagen genom Bokföringsnämndens K2-regler, men det har blivit så enkelt att det inte längre ger en rättvisande redovisning. Revisorn ger klartecken, men årsredovisningen är inte längre ett bra beslutsunderlag, sade Dan Brännström.

Läs mer: FAR, SKL och Skyrev i samarbete om kommunrevisionen 

Dan Brännström talar i riksdagen om revisionens relevans. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Närmare 150 anmälda besökare satt bänkade i riksdagen, bland annat företrädare från FAR, Skatteverket, Big 4-byråerna, olika departement, universitet, kommuner och landsting, samt nordiska motsvarigheter till Riksrevisionen.

Vidare under anförandet påminde Dan Brännström om att den globala standardsättaren IAASB har påbörjat arbetet för att ta fram en standard, eller vägledning, för revision i mindre företag, något som Sverige och övriga Norden har tryckt på i flera års tid.

– En annan förutsättning för relevant revision är att revisorerna är tuffa och ställer kritiska frågor. Att våga ifrågasätta. Det är mer angeläget än någonsin i en värld som kryllar av fake news, fastslog han.

– Och då gäller det att revisorn får bättre verktyg. Det ultimata för revisionens relevans är att revisorn sätter betyg på företagets prestationer. Vi har fått en mer transparent revisionsberättelse, men det går att ta det ytterligare steg. Då skulle revisionens relevans öka med flera tusen procent.

Dan Brännström. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

När det gäller vilka frågor som framtidens revision ska svara på var Dan Brännström tydlig.

– Att det som är föremål för revisionen är rättvisande och tillförlitligt. Att det i verksamheten finns en effektiv bolagsstyrning, det är så man bäst motverkar ekonomisk brottslighet. Ytterst handlar det om att revisionen ska medverka till bra beslutsunderlag, oavsett om det är en årsredovisning, hållbarhetsinformation eller kvaliteten hos olika aktörer inom välfärdssektorn. Jag vill spränga gränserna för revision. Därför är det också så viktigt att beställarna och revisorn möts.

Läs mer: ”Vi behöver göra en radikal förenkling – skapa ett AB light”

Taggar: Dan Brännström revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

 Upp