Foto: iStock

FAR:s Dan Brännström: ”Rättssäkerheten för revisorer hotad”

24 februari, 2017

FAR har i dag 24 februari 2017 lämnat sitt remissvar på utredningen Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78). Där tar FAR:s generalsekreterare ton mot Välfärdsutredningens förslag.

– Välfärdsföretagen kommer att tvingas redovisa låga vinster och ibland till och med förlust. Det leder i slutänden till att företagen tynar bort. Detta går stick i stäv med ambitionen att höja kvaliteten inom välfärdssektorn, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR.

Läs mer: FAR: Vinsttaket omöjligt för revisorn

Dan Brännström. Foto: Lieselotte van der Meijs

Dan Brännström. Foto: Kristofer Hedlund

FAR har avgränsat sitt remissvar till förslaget konsekvenser för välfärdsföretagens ekonomi och redovisning. I svaret lyfts några områden som behöver förtydligas.

Det gäller bland annat redovisningen av ”övervinster” där utredningen inte ger besked. Det finns även oklarheter om hur förslaget påverkar beskattningen av verksamheten. FAR menar också att det är orimligt att möjligheten att utnyttja tidigare års underskott begränsas till tre år. Läs även i FAR:s remissvar (nedan) om förvirringen kring beräkningen av operativt kapital.

– Om Välfärdsutredningens ofullständiga förslag genomförs hotas rättssäkerheten för både företagen och deras revisorer. Revisorns roll blir faktiskt omöjlig, säger Dan Brännström.

I första FAR-podden, med undertiteln samhällsgranskaren som ger dig perspektiv, diskuterade FAR:s generalsekreterare Välfärdsutredningens förslag om vinstbegränsningar i välfärden med Lina Lundblad, sekreterare i utredningen.

Läs mer: Välfärdsutredningen Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Läs mer: FAR:s remissvar

Taggar: Dan Brännström revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

Hållbarhetsspecialisterna hyllar EU:s taxonomi

29 juni, 2020 EU:s kommande taxonomiförordning kan vara första steget mot ett IFRS för icke-finansiell information.

 Upp