Foto: iStock

Dags för kvalitetskontroll av skatterådgivare

Faktaruta

Fakta kvalitetskontroll

  • Obligatorisk och oberoende
  • Sker vart sjätte år
  • Syfte: skapa förtroende och stödja kvalitet samt skapa en kraftfull yrkesidentitet
5 januari, 2017

I dagarna skickas de första kallelserna ut till kvalitetskontroll för skatterådgivare. Kvalitetskontrollen bör ses som en service som stärker skatterådgivarnas förtroendekapital. Det tycker Jessica Otterstål, ordförande för kvalitetsnämnden för skatterådgivingsverksamhet.

Att bli kontrollerad av en kollega från en annan byrå kan kännas olustigt, men kvalitetskontrollen ska inte ses som en administrativ pålaga utan som en chans att få ett kvitto på att rådgivaren håller högsta standard när det gäller rutiner, riskhantering och etik.

Jessica Otterstål Foto: Kristofer Hedlund

Jessica Otterstål Foto: Kristofer Hedlund

– Kvalitetskontrollen är det sista steget i att ge auktorisationen av skatterådgivare sin fulla tyngd. De rådgivare som i dagarna får sin kallelse till kvalitetskontroll kan se det som en marknadsfördel att de blir de första att få denna kvalitetsstämpel, säger Jessica Otterstål.

Kallelserna skickas ut i god tid. Kvalitetskontrollerna genomförs först någon gång under perioden 1 september till 31 december. Som huvudregel återkommer de sedan vart sjätte år.

Läs mer: Kvinnliga skatterådgivare slår sig fram

Kontrollerna sker av en grupp erfarna kollegor med stöd av FAR:s kvalitetssekretariat. Kvalitetskontrollanterna gör alltid jävsprövning i förhållande till de byråer de ska kontrollera. De går även en utbildning för ändamålet och är själva föremål för kvalitetskontroller.

Systemet finansieras genom att kontrollantens arvode och eventuella kostnader i samband med resor och uppehälle betalas av det företag där den kontrollerade är verksam.

Läs mer: Skatterådgivare sluter upp lokalt

Syftet med auktorisationen och kvalitetskontrollen är att skapa en kraftfull yrkesidentitet och bygga förtroende på marknaden.

”Vi tror att de auktoriserade skatterådgivare som genomgår en kvalitetskontroll har mycket att vinna. En godkänd kontroll är ett kvitto på att skatterådgivaren levererar tjänster av hög kvalitet”, skriver FAR i broschyren Kvalitetskontroll för skatterådgivningsverksamhet – så funkar den.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare skatterådgivare

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp