Foto: Getty Images

Coronaepidemin – inte bara elände

17 mars, 2020

Covid-19 må slå hårt mot näringslivet. Men det finns också skäl att vara optimistisk i branschen.

Byråer som gör sig ett leverne inom revision, redovisning och rådgivning må ha tuffa tider just nu på grund av coronaviruset som lamslagit stora delar av branschen. Men allt är inte nattsvart, påminner Revisionsvärlden.

Tvärtom, byråerna klarar exempelvis en kommande lågkonjunktur bättre än många andra branscher. Det beror på de populära molnbaserade tjänsterna, karantänen många storbyråer uppmanade sina anställda till i slutet av februari, telefon- och mejlkontaktmöjligheter samt återkommande intäkter i form av fastpristjänster, skriver Revisionsvärldens Martin Hammarström i en krönika.

Visserligen kan många mindre byråer får en kännbar ekonomisk nedgång till en början när kunder kan välja att testa en lågpristjänst. Men i stora drag bör branschen klara sig väl, menar Revisionsvärlden som gått igenom några av storbyråernas bokslut under den förra lågkonjunkturen 2008. Då var omsättningen bara ett hack i tillväxtkurvan. När det gäller resultatet så hade konsulterna det tufft, men klarade sig ändå bättre än andra sektorer och var dessutom snabbt på fötter igen.

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Mer om corona och branschen:

Läs mer: Coronaviruset slår hårt mot näringslivet

Läs mer: Corona: Hög beredskap på storbyråerna

Läs mer: Så påverkas verksamheten konkret

Taggar: Corona

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp